Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johnson torjuu vaatimukset uudesta Skotlannin itsenäisyysäänestyksestä

Britannian pääministeri Boris Johnson torjui torstaina toista Skotlannin itsenäisyysäänestystä koskevat vaatimukset.

Skotlannissa järjestettiin ensimmäinen kansanäänestys itsenäisyydestä 2014, ja tuolloin pysymistä Britanniassa kannatti 55 prosenttia äänestäneistä. Äänestystuloksen selvittyä Skotlannin itsenäisyyttä ajava puolue SNP:kin sanoi, että kyse oli äänestyksestä, joka tapahtuu vain kerran sukupolvessa.

Kuitenkin Britannian lähtö EU:sta on aiheuttanut jännitteitä Lontoon ja Edinburghin välille, eikä ajatus kansanäänestyksestä olekaan haihtunut pois.

Aiemmin tässä kuussa tehdyssä mielipidekyselyssä yli puolet skoteista oli Skotlannin itsenäisyyden kannalla.

– Yksi itsenäisyyden pääperuste on Skotlannin kyky tehdä omat ratkaisunsa sen sijaan, että että tulevaisuudestamme päättävät poliitikot, joita emme ole äänestäneet ja jotka vievät meidät tielle, jota emme ole valinneet, sanoi SNP:n johtaja ja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon Twitterissä .

Sturgeonin yritys toisen kansanäänestyksen saamiseksi johtuu siitä, että enemmistö skoteista ei äänestänyt brexitin puolesta. Brexit onkin muuttanut olennaisesti Skotlannin ja Englannin välejä.