Benjihyppynosturin nostaminen merestä oli loppusuoralla Helsingissä – "Vahvasti näyttää siltä, että saadaan päätökseen"

Nosturin benjihyppy-yrittäjille vuokranneen Nostopalvelu J. Helaakosken toimitusjohtaja Tomi Sulonen kertoo, että nostaminen edistyy suunnitelmien mukaisesti. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Perjantaiaamuna Helsingin Kaivopuistossa mereen rysähtäneen, benjihyppytornina toimineen rakennusnosturin nostoprojekti oli sunnuntaina illalla vielä käynnissä.

– Vahvasti näyttää siltä, että tänään saadaan nostaminen päätökseen, kertoo nosturin benjihyppy-yrittäjille vuokranneen Nostopalvelu J. Helaakosken toimitusjohtaja Tomi Sulonen.

Pienemmiksi palasiksi laitettu 150-metrinen nosturi jää Kaivopuiston rantaan odottamaan siirtoa yhtiön varikolle, mikä tapahtuu todennäköisesti maanantain aikana. Sulosen mukaan varikolla on tarkoitus tutkia syitä nosturin katkeamiselle. Nosturin valmistajan Liebherrin edustaja on osallistumassa tutkimuksiin.

– Liebherrillä on Suomessa huolto-organisaatio. Olen heidän kanssaan asiasta jutellut, ja luultavasti Saksastakin tulee joku kaveri sitä nosturia katsomaan, Sulonen sanoo.

Myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston tutkijat todennäköisesti vierailevat varikolla, Sulonen kertoo. Avin työsuojelun johtaja Eerik Tarnaala kertoi perjantaina, että jotain johtopäätöksiä tapahtuneesta voidaan tehdä mahdollisesti jo ensi viikon aikana, mutta viimeistään kuukauden sisään.

Nosturista voisi saada vielä toimivan

Sulosen mukaan nosturi ehti olla useita vuosia benjihyppykäytössä. Hänen mukaansa vastaavanlaisia nostureita ei ole Suomessa aiemmin kaatunut. Kaatunut nosturi olisi Sulosen mukaan mahdollista saada vielä uudelleen käyttöön, mutta hän ei vielä tässä vaiheessa ottanut kantaa, miten lopulta tullaan tekemään.

– Ei vielä pysty sanomaan. Pitää pyytää valmistajalta lausunnot siihen, että mitä kannattaa tehdä ja mitkä ovat järkeviä ratkaisuja

Kukaan ei loukkaantunut rysähdyksessä

Helsingin pelastuslaitos sai hälytyksen 150-metrisen benjihyppytornin kaatumisesta perjantaiaamuna hieman ennen seitsemää. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Nosturitornin alapään puomiosa on taipuessaan pettänyt, minkä vuoksi torni on kaatunut mereen. Ajoneuvoalusta oli pysynyt paikallaan rannassa.

Puomin pettämissyy on vielä tuntematon. Pelastuslaitos kävi myös tarkistamassa meressä makaavan maston. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kaivopuiston yli liikkui tornin kaatumisen aikaan vahva ukkoskuurorypäs ja tuuli oli kovaa.

– Kuuron voimakkain kohta on mennyt juuri tapahtumapaikan yli. Erityisesti puoli seitsemän aikaan Kaivopuiston alueella on salamoinut useasti, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman kertoi perjantaiaamuna.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut