Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongissa kymmenkunta demokratia-aktivistia ei saa lupaa asettua ehdolle vaaleissa

Hongkongissa kymmenkunta demokratia-aktivistia ei saa lupaa asettua ehdolle Hongkongin lainsäädäntöneuvoston vaaleissa. Aluehallinto ilmoitti päätöksestä tänään tiedotteessa.

South China Morning Postin mukaan yhteensä 12:sta hylätystä ehdokkaasta neljä istuu paraikaa lainsäädäntöneuvostossa.

Vaaliehdokkuus evättiin myös Joshua Wongilta, joka kuvailee päätöksen olevan suurin kurinpalautustoimi, joka on kohdistunut kaupungin demokratialiikkeeseen. Hänen mielestään Manner-Kiina suhtautuu hongkongilaisten tahtoon piittaamattomasti.

– Peking osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä hongkongilaisten tahtoa kohtaan, polkee kaupungin häviävän autonomian viimeistä pilaria ja yrittää pitää Hongkongin lainsäädäntöä tiukassa otteessaan, Wong kirjoitti Twitterissä

Wongin mukaan lähestulkoon kaikilta demokratialiikkeen ehdokkailta evättiin pääsy ehdolle. Tviitissään hän kertoo myös saaneensa opposition esivaaleissa suurimman ääniosuuden.

Wongin lisäksi hylättyjen ehdokkaiden joukossa oli myös muita merkittäviä nuoria demokratia-aktivisteja, kuten esimerkiksi Gwyneth Ho ja Lester Shum.

Hongkongin ex-kuvernööri Chris Patten syyttää Manner-Kiinan syyllistyneen törkeään poliittiseen puhdistukseen.

– Kansallisen turvallisuuden lakia käytetään riistämään äänioikeus valtaosalta hongkongilaisista, Patten sanoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa demokratiaan uskominen on nyt selkeästi laitonta.

– Tämä on käytöstä, jota voisi odottaa poliisivaltiolta, hän lisäsi.

Patten oli Hongkongin viimeinen kuvernööri ennen kuin Britannian siirtomaa siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997.

Ehdokkaat eivät saa ajaa Hongkongin itsenäisyyttä

Hallinnon mukaan ehdokkaita voidaan hylätä jatkossa vielä lisääkin.

Hongkongin aluehallinnon mukaan vaaleissa pääsevät ehdolle ainoastaan ne, jotka lupaavat ylläpitää kaupungin miniperustuslakia ja vannoa uskollisuuttaan paitsi paikallishallinnolle myös Kiinalle.

Tiedotteessaan hallinto listasi ehdokkaiden poliittisia näkemyksiä ja toimia, joiden hallinto kokee rikkovan edellä mainittuja ehtoja. Näitä olivat muun muassa itsenäisyyden ajaminen, ulkomaisten hallitusten väliintulon tavoitteleminen ja uuden turvallisuuslain periaatteellinen vastustaminen.

Ehdokkaiden tulee myös tunnustaa se, että Kiina hallitsee Hongkongia. Hylkäämisen perusteena voidaan myös pitää sitä, että vaalikampanjoissa ajetaan lainsäädännön estämistä enemmistön voittamisen kautta.

Tiedotteessaan hallinto kiistää väitteet poliittisesta sensuurista ja sananvapauden rajoittamisesta. Hallinnon mukaan ei ole myöskään kyse siitä, että ihmisiltä riistettäisiin oikeus asettua ehdolle vaaleissa.

Demokratialiike toivoo kääntävänsä tyytymättömyyden voitokseen

Lainsäädäntöneuvosto on painotettu Manner-Kiinan suuntaan. Ainoastaan puolet neuvoston 70 paikasta valitaan suorilla vaaleilla.

Loput paikat täytetään teollisuuden toimijoiden ja erinäisten eturyhmien toimesta. Edellä mainitut ovat perinteisesti valinneet lainsäädäntöneuvostoon Kiina-myönteisiä edustajia.

Manner-Kiinaa kohtaan on ollut kuitenkin runsaasti patoutunutta tyytymättömyyttä erityishallintoalueella, ja demokratialiike on toivonut pystyvänsä kääntämään tämän omaksi voitokseen.

Jos demokratialiike saisi kaikki 35 vaaleissa jaossa olevaa paikkaa, saisi se myös enemmistön lainsäädäntöneuvostoon, ja demokratian puolustajilla olisi mahdollisuus myös estää lakien asettamista.

Demokratialiike sai viime vuonna järjestetyissä aluevaaleissa merkittävän vaalivoiton. Vaaleissa oli jaossa yhteensä 452 valtuustopaikkaa. Kaikkiaan 18 aluevaltuustosta 17 on äänestyksen jälkeen demokratiamyönteisten hallinnassa.

Tätä ennen kaikki Hongkongin valtuustot olivat Kiina-myönteisten hallinnassa.