Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa. Esimerkiksi Filippiinit on ottanut käyttöön uusia rajoitustoimia useissa maakunnissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Yliopiston seurannassa synkkä rajapyykki ylittyi Suomen aikaa maanantaina aikaisin aamulla.

Määrällisesti eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Yhdysvalloissa on varmistettu reilusti yli 4,6 miljoonaa tartuntaa ja Brasiliassakin yli 2,7 miljoonaa. Näiden lisäksi miljoonan tartunnan raja on ylittynyt myös Intiassa, jossa tartuntoja on varmistettu yli 1,7 miljoonaa.

Filippiineillä maan presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti sunnuntaina määräävänsä uusia kiristettyjä koronavirusrajoituksia pääkaupunki Manilaan, kertoo uutiskanava CNN .

Uudet rajoitukset tulevat voimaan keskiyöllä tiistaina Manilassa sekä Lagunan, Caviten, Rizalin ja Bulacanin maakunnissa. Niiden mukaan alle 21-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden sekä raskaana olevien naisten ja riskiryhmään kuuluvien tulee pysyä kotona. CNN Philippines -televisiokanavan mukaan kotoa saa poistua ainoastaan töihin tai ostamaan välttämättömiä tarpeita.

Lääkärit varoittivat lauantaina, että maa on häviämässä taistelun koronavirusta vastaan ja vetosivat Duterteen, että tämä tiukentaisi uudelleen koronarajoituksia.

Duterte myös hyväksyi 10 000 lääketieteen ammattilaisen palkkaamisen ja armeijan kutsumisen nykyisten terveydenhuollon työntekijöiden avuksi, kertoi presidentin edustaja Henry Roque tiedotteessa maanantaiaamuna CNN:n mukaan.

Filippiinien terveysministeriö kertoi sunnuntaina yli 5 000 uudesta tartunnasta, minkä jälkeen tartuntoja on varmistettu yhteensä 103 185. Maassa on kirjattu yli 2 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Brasiliassa noin 94 000 koronakuolemaa

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on kirjattu jo yli 200 000 koronaan liittyvää kuolemaa, kertoo uutiskanava CNN .

Eniten koronakuolemia on alueella kirjattu Brasiliassa. Maan terveysministeriö ilmoitti sunnuntaina 541 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Brasiliassa on kirjattu tämän jälkeen yhteensä noin 94 000 koronakuolemaa.

Brasilian terveysministeriö kertoi myös, että maassa on varmistettu 25 800 uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on jo yli 2,7 miljoonaa.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maailmalla on kirjattu yhteensä yli 687 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Brasilian presidentin vaimolla Michelle Bolsonarolla, 38, todettiin koronavirustartunta viime viikolla. Viranomaiset kertoivat tartunnasta torstaina. Presidentti Jair Bolsonaro ehti jo parantua omasta koronatartunnastaan ja palasi töihin viikonloppuna.

Presidentin kanslia kertoi viime viikolla Michelle Bolsonaron voivan hyvin ja noudattavan presidentin lääkäriryhmän ohjeita.

CNN:n mukaan Bolsonarojen lisäksi ainakin kuudella Bolsonaron hallituksen ministerillä on todettu koronavirustartunta.

Presidentti Bolsonaroa on arvosteltu koronakriisin surkeasta hoidosta. Brasiliassa on rekisteröity toiseksi eniten koronatartuntoja ja viruskuolemia Yhdysvaltain jälkeen.

Bolsonaro on vähätellyt koronavirusta ja sanonut laajojen eristystoimien olevan tuhoisia maan taloudelle.

Vain välttämättömät kaupat saavat jatkossa olla auki Melbournessa

Australian Melbournessa on määrätty kaikki ei-välttämättömät yritykset suljettaviksi. Näillä tarkoitetaan yrityksiä, joiden toiminta ei ole yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämätöntä.

Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrewsin mukaan valtaosa kaupungin vähittäiskaupoista on velvoitettu sulkemaan ovensa vuorokauden vaihtuessa torstaiksi. Tämän lisäksi useat talouden sektorit, kuten lihantuotanto sekä rakennusala, on määrätty pienentämään toimintojaan perjantaista lähtien.

Sunnuntaina Melbourneen julistettiin poikkeustila, joka kestää ainakin 13. syyskuuta asti. Lisäksi voimaan astui muun muassa kuusi viikkoa kestävä öinen ulkonaliikkumiskielto, ja häiden järjestäminen kiellettiin.

Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki, missä asuu yli viisi miljoonaa ihmistä. Kaupungin koronarajoituksia tiukennettiin jo heinäkuun alussa, mutta uusia tartuntoja on raportoitu siitä huolimatta päivittäin satoja.

Victorian osavaltiossa, jonka pääkaupunki Melbourne on, vahvistettiin maanantaina 429 uutta koronatartuntaa ja 13 virukseen liittyvää kuolemaa. Epidemia jyllää maassa erityisesti Victorian osavaltiossa ja Melbournen kaupungissa.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Australiassa on todettu yhteensä yli 18 000 tartuntaa sekä 221 virukseen liittyvää kuolemaa. Näistä valtaosa on Victorian osavaltiossa, missä on miltei 12 000 tartuntaa ja 136 koronakuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Australiassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 718 tartuntaa ja kirjattu yhdeksän koronakuolemaa. Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 1 345 tartuntaa ja kirjattu 59 koronakuolemaa.

Worldometerin luvuissa on aika ajoin havaittu epäjohdonmukaisuuksia.

Kosovon pääministerillä korona

Kosovon pääministerillä Avdullah Hotilla on todettu koronavirustartunta. Hän kertoi tartunnasta myöhään sunnuntaina Facebookissa ja sanoi asettuvansa eristyksiin seuraavien kahden viikon ajaksi. Hän kertoo jatkavansa eristyksen aikana tehtäviensä hoitoa kotonaan.

Kesäkuussa pääministerin tehtävään astuneen Hotin mukaan hänellä ei ole lievän yskän lisäksi muita merkkejä taudista.

Tartuntojen määrä on ollut kesän aikana kasvussa Kosovossa muun Balkanin alueen tavoin. Kosovo on yksi Euroopan köyhimmistä maista, ja sillä on erittäin hauras terveydenhuollon infrastruktuuri.

Noin 1,8 miljoonan asukkaan maassa on varmistettu lähes 9 000 koronatartuntaa ja kirjattu noin 250 koronaan liittyvää kuolemaa.

Kosovon terveydenhuoltosektorin ammattiliittojen johtaja Blerim Syle varoitti aiemmin tässä kuussa, että maasta voisi tulla Balkanin Wuhan. Uusi koronavirus havaittiin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Wuhan on Kiinan pahiten koronan runtelemia alueita.

Yhdysvalloissa yli 47 500 uutta tartuntaa

Yhdysvalloissa varmistettiin edellisten 24 tunnin ajalta yli 47 500 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta, jonka luvut on tarkistettu Suomen aikaa maanantaina aamuyöstä.

Sunnuntaina tartuntojen määrä notkahti hieman alaspäin, kun edellisten viiden päivän aikana tapausten määrä ylitti joka päivä 60 000 tartunnan rajan. Sunnuntaisin on usein kirjattu viikon alhaisin tartuntalukema. Asiaa on selitetty esimerkiksi tilastoinnin viiveillä.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maassa on kirjattu noin 155 000 koronakuolemaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia maassa kirjattiin edellisen vuorokauden ajalta 515.

Johns Hopkinsin mukaan maailmalla on kirjattu tähän mennessä yhteensä lähes 688 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 14 535 tartuntaa ja kirjattu 478 koronakuolemaa. Tartuntojen kolmen kärjestä Brasiliassa vastaavat suhdeluvut ovat 12 853 ja 443, Intiassa taas 1 307 ja 28.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 1 345 tartuntaa ja kirjattu 59 koronakuolemaa. Ruotsissa on sen sijaan miljoonaa asukasta kohden varmistettu 7 959 tartuntaa ja kirjattu 568 koronakuolemaa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut