Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulorajoitukset palaavat Belgiasta ja Alankomaista matkustaville – Ruotsin rajoitukset voidaan poistaa

Valtioneuvosto on päättänyt palauttaa lisää Euroopan maita matkustusrajoitusten piiriin. Saapumista Suomeen rajoitetaan henkilöiltä, jotka matkustavat Suomeen Alankomaista, Belgiasta ja Andorrasta.

Sen sijaan Saksasta ja Tanskasta voi matkustaa edelleen rajoituksetta Suomeen, vaikka kumpikin maa ylittää raja-arvon. Valtioneuvoston mukaan niissä ilmaantuvuusluvut ovat todennäköisesti kohonneet hetkellisesti paikallisten tautiryppäiden vuoksi.

Maahantuloa Suomeen rajoitetaan, jos koronatapausten määrä ylittää kahdeksan tapausta 100 000 henkilöä kohti. Harkinnanvaraisesti rajana voidaan pitää kymmentä tapausta.

Saksan suhdeluku on 11,1, Belgian 49,6, Hollannin 22,5, Tanskan 13,3, Irlannin 9,2, Islannin 22,1, Kyproksen 16,0 ja Maltan 9,0. Näissä maissa koronatilanne on pahentunut nopeasti, sillä maat eivät olleet listalla, kun valtioneuvosto päätti kiristää maahantulorajoituksia edellisen kerran kaksi viikkoa sitten.

Luvut perustuvat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n koosteeseen, joka on päivitetty keskiviikkona.

Jo aiemmin maahantulorajoituksia on palautettu Sloveniasta, Itävallasta ja Sveitsistä tuleville ihmisille.

Valtioneuvoston päätöksen jälkeen Schengen-alueella matkustus on vapaata Suomeen lisäksi Baltian maista, Saksasta, Tanskasta, Norjasta, Liechtensteinista, Kreikasta, Unkarista, Slovakiasta, Maltalta ja Italiasta.

Maahantulorajoitukset jatkuvat Britanniasta, Espanjasta, Luxemburgista, Portugalista, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista, Kroatiasta, Romaniasta, Bulgariasta ja Tshekistä tuleville matkustajille.

Rajoitusten piirissä olevista maista tuleville suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia. Rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaina.

Ruotsin rajoitukset voidaan poistaa osittain tai kokonaan

Valtioneuvosto harkitsee rajoitusten poistamista Ruotsin osalta, koska Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan.

Hallitus sitoutuu siihen, että maahantulorajoitusten seuraavan käsittelyn yhteydessä Ruotsin maa-, meri- ja ilmarajojen sisärajatarkastuksia tarkastellaan toisistaan erillään. Jos epidemiatilanne sallii, sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan terveysviranomaisten suositukset huomioiden poistaa joko osittain tai kokonaan.

Valtioneuvoston on määrä päättää uusista matkustusrajoituksista tai niiden purkamisesta kahden viikon kuluttua. Nyt tehdyt päätökset ovat voimassa 8. syyskuuta asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa aiemmin.

Rajoitusten piirissä olevista maista tulo Suomeen on sallittua täällä asuville ihmisille tai Suomen kautta muissa EU- tai Schengen-maissa sijaitseviin koteihinsa palaaville.

Lisäksi on sallittu työmatkat tai matkat, jotka johtuvat muista välttämättömistä syistä, kuten opiskelusta, hautajaisista, häistä tai omaisuusjärjestelyistä.