Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Libanonin pääministerin Hassan Diabin lupaus uusista vaaleista ei riitä rauhoittamaan tilannetta maan pääkaupungissa Beirutissa, arvioi Lähi-itään erikoistunut professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

– Nopeasti pidettävät vaalit eivät välttämättä toisi muutosta perusongelmiin, vaan pitäisi nykyiset voimat vallassa, Juusola sanoo.

Maan politiikan muuttaminen on hänen mukaansa hyvin vaikeaa, koska maassa ei ole yhtä yksinvaltaista hahmoa, jonka siirtäminen syrjään purkaisi jännitteet. Aito muutos maan politiikan rakenteisiin edellyttäisi esimerkiksi uutta vaalilakia. Sen laatimista vaikeuttaa, että pitkään hallinnut oligarkia pitää kiinni asemastaan.

– Muutos edellyttää hyvin, hyvin laajamittaista ja yhtenäistä mielenosoitusaaltoa. Lisäksi se edellyttää myös kansainvälistä painostusta.

Lauantaina hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin osallistui mediatietojen mukaan kymmeniätuhansia ihmisiä. Protestoijat esimerkiksi valtasivat hetkellisesti useita ministeriöitä.

Juusola pitää hyvin todennäköisenä, että mielenosoitukset jatkuvat.

– Se on todennäköisin seuraava askel, että kaduilla tullaan näkemään lisää ihmisiä.

Hän huomauttaa, että maassa on osoitettu mieltä viime vuodesta asti. Viime syksynä mielenosoitukset johtivat hallituksen vaihtumiseen, mutta keskeisiltä osin protestoijien vaatimuksiin ei ole suostuttu.

Koronaepidemia puolestaan hillitsi mielenosoitusten järjestämistä keväällä, joten tuhoisa satamaräjähdys on johtanut kauan kertyneen paineen purkautumiseen. Tiistaisen räjähdyksen seurauksena on kuollut yli 150 ihmistä. Tuhansia loukkaantui, ja kaupunkiin aiheutui valtavat tuhot.

Juusolan mukaan on hyvin mahdollista, että mielenosoitukset myös käyvät väkivaltaisemmiksi. Hänen mukaansa valtapuolueiden tukijat ovat ennenkin käyttäneet väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan sekä myös käyttäneet mielenosoittajien sisäisiä jakolinjoja hyväkseen hajota ja hallitse -taktiikalla.

"Viha on käsin kosketeltavaa"

Juusolan kanssa samoilla linjoilla on Beirutissa asuva Suomen Lähi-idän instituutin tutkija-koordinaattori Taavi Sundell. Hänen mukaansa viha hallintoa kohtaan on käsin kosketeltavaa.

– Viime päivinä monissa yhteyksissä törmäsi sloganiin, jonka mukaan ensimmäinen päivä toivutaan, toinen päivä siivotaan ja kolmas päivä osoitetaan mieltä, Sundell kertoo.

Sundellin mukaan mielenosoittajien saama vastaanotto oli jopa yllättävän raju. Poliisi ja armeija turvautuivat kyynelkaasuihin ja kumiluoteihin, joidenkin tietojen mukaan myös koviin ammuksiin.

Poliisi on kertonut yhden turvallisuusjoukon jäsenen kuolemasta. Mielenosoittajien puolelta ei ole tietoa kuolonuhreista. Mediatietojen mukaan loukkaantuneita olisi ainakin 700.

Sundell kertoo, että mielenosoitukset ovat rajautuneet tietyille alueille, joissa sijaitsee maan hallintoa. Lauantaina mielenosoittajien saaman rajun vastaanoton ohella yllättävää oli lähinnä tunkeutuminen useaan ministeriöön, mutta armeijan joukot lopettivat valtaukset nopeasti.

– En usko, että tilanne leviää mielenosoitusten ulkopuoliseksi kaaokseksi tai turvattomuudeksi. Mielenosoitusten yhteydessä hajotetaan paikkoja ja hulinoidaan, mutta muutaman korttelin päässä ei tarvitse enää pelätä.

Sundell odottaa, mitä Diabin lupaus uusista vaaleista tarkoittaa. Pääministerin on tarkoitus ehdottaa asiaa hallitukselle maanantaina. Sundellkaan ei kuitenkaan usko, että se riittäisi kansalle.

– Ilmapiiri kaupungissa on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa.

Suomi luvannut miljoonan avustustyöhön

Tuhoisa räjähdys on johtanut myös kansainväliseen avustusoperaatioon. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut koolle kokouksen kansainvälisen avun organisoinniksi.

Suomi on luvannut Punaisen Ristin kautta miljoona euroa avustustyön tukemiseen. Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen kertoo STT:lle, että tarvittaessa avustusvaroja täydennetään SPR:n katastrofirahastosta, kohdennetusti Libanonin Punaisen Ristin työhön. Tuolloin kyse olisi huomattavasti pienemmästä summasta.

Rouvisen mukaan Libanonin tukemiseksi on luvassa pitkä operaatio.

– Tämä ei ole viikossa ohi eikä edes kuukaudessa. Puhutaan varmasti vuodesta pelkästään inhimillisen avun näkökulmasta, ja varsinainen jälleenrakennus voi kestää vielä pidempään, Rouvinen sanoo.

Tieto tiistain räjähdyksessä loukkaantuneiden määrästä on kasvanut noin 6 000:een. Tämä johtuu Rouvisen mukaan siitä, että nyt myös lievemmin loukkaantuneet ovat hakeutuneet hoitoon. Aiemmin Libanonin Punainen Risti on esimerkiksi ollut siirtämässä Beirutin tukkeutuneista sairaaloista potilaita toisten alueiden sairaaloihin.

– Vaikka ihmiset eivät olisi loukkaantuneet, lähes jokaisessa taloudessa on kriisi. Ainakin ikkunalasit ovat rikki, ja monet ovat menettäneet elinkeinonsa.

Tuholla on Rouvisen mukaan pitkäaikaiset seuraukset, jonka hoitamisessa maan oman hallinto on johtoasemassa. Silti kaikkien avustajien tulisi sitoutua auttamaan pidempään kuin usean kuukauden ajaksi.

---

Korjattu 10.8. klo 10.25: Jutussa oli aiemmin virhe ensimmäisessä sitaatissa ensimmäisen väliotsikon jälkeen. Sitaatissa luki "Ensimmäinen päivä toivotaan", mutta oikea sana oli toivutaan.