Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä, kertoo Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs. Suurlähettiläs David Friedman puhui tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trumpin kanssa.

Qatarilaisen al-Jazeeran mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi maan lykänneen liittämissuunnitelmiaan, mutta sanoi niiden olevan yhä pöydällä.

Presidentti Trump sanoi tiedotustilaisuudessa kuitenkin, että Israel olisi suostunut olemaan liittämättä alueita.

– En voi puhua ajasta tulevaisuudessa, se olisi suuri lausunto. Juuri nyt se ei ole pöydällä, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Israel suostui olemaan liittämättä Länsirantaa itseensä. Se on enemmän kuin (suunnitelmien) poistaminen pöydältä, he ovat suostuneet olemaan tekemättä sitä, Trump taas sanoi taas israelilaislehti Haaretzin mukaan.

Aiemmin useissa eri medioissa kerrottiin, että Israel olisi mahdollisesti luvannut olla jatkamatta suunnitelmiaan sen jälkeen, kun se sopi Arabiemiraattien kanssa suhteidensa normalisoinnista ja diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Esimerkiksi Arabiemiraateissa sijaitsevan Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohammed bin Zayed al-Nayhan tviittasi torstaina, että Israel olisi luvannut osana sopimusta olla jatkamatta uusien palestiinalaisalueiden haltuunottoa.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Trumpin laajasti kiisteltyä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israelin on ollut määrä liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Iran pitää strategisena typeryytenä, palestiinalaisjohto torjui sopimuksen

Iran kommentoi perjantaina ensimmäisen kerran Israelin ja Arabiemiraattien välistä sopimusta, jossa maat sopivat torstaina keskinäisten suhteidensa normalisoinnista.

Iran pitää sopimusta strategisena typeryytenä ja lisäksi maan ulkoministeriön lausunnossa mainittiin, etteivät palestiinalaiset anna sopimusta anteeksi Arabiemiraateille.

Palestiinalaisten johto torjui Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu sopimusta "aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi". Hän vaatii, että Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Arabimaista Israelilla on ollut tätä ennen diplomaattisuhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa.

Turkki tuomitsee

Turkki tuomitsee Israelin ja Arabiemiraattien torstaina solmiman sopimuksen maiden suhteiden normalisoinnista. Turkin mielestä Arabiemiraatit pettävät palestiinalaiset palvellakseen omia kapeita etujaan.

Turkin ulkoministeriön lausunnossa sanotaan myös, etteivät historia ja alueella asuvat palestiinalaiset unohda ja anna koskaan anteeksi tekopyhää käytöstä.

Ranska peräänkuuluttaa kahden valtion mallia

Ranska suhtautui positiivisesti Israelin ja Arabiemiraattien historialliseen sopimukseen, joka on Trumpin mukaan tarkoitus allekirjoittaa noin kolmen viikon päästä Valkoisessa talossa.

Ranskan mukaan Israelin päätös keskeyttää palestiinalaisalueiden liittäminen on positiivinen askel. Ranska korosti lausunnossaan, että Israelin ja palestiinalaisten olisi nyt aloitettava uudelleen neuvottelut, joiden ajatuksena olisi kahden valtion muodostaminen kansainvälisen oikeuden puitteissa.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivoi, että Israelin ja Arabiemiraattien välinen sopimus edistäisi kahden valtion mallia ja rauhaa. Palestiinalaisalueiden liittäminen Israeliin sen sijaan tuhoaisi hänestä mahdollisuuden itsenäiselle palestiinalaisvaltiolle.

Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen. Sopimuksessa suuri osa Länsirannasta jäi Israelin armeijan alaisuuteen. Samalla suurin osa Jordaninlaaksosta jäi Israelin armeijan hallinnon alaiselle alueelle.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut