Britit kiirehtivät kotiin Ranskasta, Espanja kieltää tupakoinnin ahtailla kaduilla – rajoituksia asetetaan uudelleen

Ranska on brittien keskuudessa suosituin lomakohde Espanjan jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT

Monien Britanniassa asuvien matka Ranskaan päättyi perjantaina äkillisesti ja kalliisti. Britannia poisti Ranskan ja Hollannin listalta, johon kuuluvista maista matkustavien ei tarvitse jäädä 14 vuorokauden karanteeniin Britanniaan palattuaan, ja määräys tuli voimaan aamuneljältä paikallista aikaa.

Britanniaan pyrkivät päätyivät maksamaan moninkertaisia hintoja lento-, juna- ja lauttalipuista päästäkseen takaisin ennen karanteenipakkoa. Brittimedioiden mukaan lippuhinnat ovat moninkertaistuneet valtavan kysynnän vuoksi.

Ranska on ilmoittanut asettavansa vastineeksi omia rajoituksiaan, mutta niiden voimaantulosta ei ole tietoa. Hollanti puolestaan ilmoitti, ettei se aseta saapuvia matkustajia karanteeniin, mutta maa edelleen suosittelee, ettei Britanniaan matkustettaisi kuin välttämättömistä syistä.

Ranskassa on kolmen viime päivän aikana todettu yli 2 500 tartuntaa. Vastaavia määriä ei ole kirjattu sitten toukokuun.

Kotiin on kiire myös muualla

Kohoavat tartuntamäärät ovat saaneet hallinnot tarttumaan toimeen myös muualla.

Tanskassa kasvomaskin käyttö tulee pakolliseksi julkisessa liikenteessä ensi viikon lauantaista alkaen. Tällä hetkellä viranomaiset suosittelevat maskin käyttöä joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina. Pakollisia ne ovat kuudella alueella, joissa virusta esiintyy enemmän kuin muualla maassa.

Espanja on ilmoittanut sulkevansa yökerhot ja kieltävänsä tupakoinnin kaduilla paikoissa, joissa ihmiset eivät pysty pitämään kiinni turvallisista etäisyyksistä. Maassa ilmoitettiin torstaina lähes 3 000 uudesta tartunnasta.

Saksa lisäsi Espanjan Kanariansaaria lukuun ottamatta listalle alueista, joista saapuvien matkustajien on joko näytettävä negatiivinen koronavirustesti tai oltava karanteenissa 14 vuorokautta.

Itävalta on vedonnut kansalaisiinsa, jotta nämä palaisivat Kroatiasta ennen kuin karanteenisäädös tulee voimaan maanantaina. Serbia puolestaan on tehnyt testaamisesta pakollista neljästä naapurimaasta saapuville.

Albanialaiset ovat puolestaan jonottaneet Kreikan rajalla toivoen pääsevänsä yli ennen kuin tiukemmat säädökset otetaan käyttöön. Poliisin mukaan osa ihmisistä oli viettänyt jopa kolme päivää 20 kilometrin ja tuhansien autojen jonossa.

Myös Yhdysvalloissa viranomaiset ovat jatkaneet muun kuin välttämättömän matkustamisen kieltoa Meksikon ja Kanadan vastaisilla rajoilla pitkälle syyskuuhun.

Etelä-Koreassa rajoituksia kiristettiin lauantaina uudelleen tartuntamäärien kasvun vuoksi. Pääkaupungissa Soulissa esimerkiksi urheilukilpailut järjestetään taas ilman yleisöä, vaikka rajoitusta ehdittiin jo hellittää tilanteen välissä parannuttua.

Rokotekehitys vauhdissa

Rajoituskierteen päättämiseksi apua toivotaan rokotteesta. Monet maat ovat ilmoittaneet kehitteillä olleista rokotteista ja rokotteiden hankkimiseksi tehdyistä sopimuksista.

Euroopan komissio sopi perjantaina koronavirusrokotteen ostamisesta lääkeyhtiö AstraZenecalta . Komissio on sopinut jäsenmaidensa puolesta 300 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta, kun rokote on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi virusta vastaan.

Muualla esimerkiksi Vietnam on kertonut pyrkivänsä ostamaan Venäjän Sputnik-rokotetta. Länsimaalaiset tutkijat ovat kuitenkin ihmetelleet rokotteen nopeaa kehitysvauhtia ja varoitelleet, että kehitystyössä on saatettu edetä oikoreittejä.

Yhdysvalloissa hallinto on ilmoittanut jakavansa mitä tahansa tehokkaaksi todettua rokotetta kaikille yhdysvaltalaisille ilmaiseksi.

Meksiko on tiedottanut, että se ja Argentiina pyrkivät saamaan rokotetta Latinalaiseen Amerikkaan ensi vuoden alkupuolella.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut