Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intiassa lähes 1 000 uutta koronakuolemaa vuorokauden aikana

Intiassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 50 000:n. Vuorokauden aikana raportoitiin yli 900 tautiin liittyvää uutta kuolemantapausta.

Intiassa on kuollut virukseen neljänneksi eniten ihmisiä maailmassa. Noin 1,3 miljardin asukkaan jättivaltiossa on todettu Johns Hopkinsin mukaan yli 2,6 miljoonaa tartuntaa, mikä on kolmanneksi eniten maailmassa.

Miljoonan tartunnan raja on mennyt tähän mennessä rikki kolmessa maassa: Intiassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Väkilukuun suhteutettuna kuolintapauksia on väkirikkaassa Intiassa monia muita maita vähemmän. Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu Intiassa miljoonaa asukasta yhteensä 37 kappaletta.

Monet asiantuntijat ovat arvioineet, että maan todelliset koronaluvut ovat huomattavasti korkeampia. Syynä tähän on paitsi testauksen vähäisyys myös se, ettei kuolemia tilastoida kunnolla maan kroonisesti alirahoitetun terveysjärjestelmän sisällä.

Vaikka koronakuolemien määrä on ollut kasvussa, maan terveysministeriö kertoi sunnuntaina Twitterissä, että Intian koronaviruskuolleisuus on yksi maailman alhaisimmista. Koronakuolleisuus on ministeriön mukaan noin kahden prosentin luokkaa.

Testausta lisättävä tartuntojen suitsimiseksi

Ministeriö hehkutti tiedotteessaan aggressiivisen testauksen käyttöönoton, altistusten jäljityksen ja tehokkaiden hoitokeinojen olevan maan korkeiden toipumismäärien taustalla.

Asiantuntijoiden mukaan Intian tulisi kuitenkin lisätä testausta entisestään. Koronavirustartunnat leviävät tällä hetkellä muun muassa maaseudulla, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on erityisen hauras.

Lauantaina pääministeri Narendra Modi kertoi, että maassa on käynnissä kolmen mahdollisen koronarokotteen testaukset. Modin mukaan hänen hallintonsa valmistautuu tuottamaan valtavia määriä rokoteannoksia, jos yksikään rokote-ehdokkaista osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Modin hallinto asetti maaliskuussa Intiaan yhden maailman tiukimmista liikkumisrajoituksista. Rajoituksia on sittemmin höllennetty, mutta monet paikalliset hallinnot ovat jälleen ottaneet rajoituksia käyttöön viruksen levitessä pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla.

Uusi-Seelanti lykkää parlamenttivaaleja koronan vuoksi

Uusi-Seelanti lykkää syyskuun parlamenttivaaleja neljällä viikolla koronaviruksen vuoksi, kertoo maan pääministeri. Vaalit aiotaan järjestää nyt lokakuun 17. päivänä.

Uuden-Seelannin koronatilanne on pysynyt varsin hyvin hallussa, mutta viime viikolla 102 päivää kestänyt tauko uusissa tartunnoissa päättyi. Lähes kaikki uudet tartunnat ovat löytyneet maan suurimmasta kaupungista Aucklandista.

Noin viiden miljoonan asukkaan saarivaltiossa on todettu yhteensä hieman yli 1 600 tartuntaa ja neljä kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden.

Uudessa- Seelannissa hyödynnetään uusien tartuntojen kohdalla keväällä hyväksi havaittua koronastrategiaa, johon kuuluvat koronatartunnan saaneiden eristäminen, altistusten jäljitys ja laajamittaiset testaustoimet.

Maan virustoimien aiempi onnistuminen auttoi nostamaan pääministeri Jacinda Ardernin henkilökohtaisen kannatuksen ennätyskorkealle 60 prosentin tasolle. Ardernin suosiota ovat osaltaan siivittäneet myös se, miten hän on luotsannut maata edellisvuonna tapahtuneiden Christchurchin moskeijaiskujen ja White Islandin tulivuoren purkauksen yhteydessä.

Pitkän tauon jälkeen maasta löytyneet uudet tartunnat havaittiin ensimmäisenä Aucklandissa asuvalla perheellä viime viikon alkupuolella. Saman perheen jäsenistä neljällä varmistui virustartunta. Tähän päivään mennessä tartuntarypäs on ehtinyt kasvaa noin 60 tapauksen suuruiseksi. Viiden ihmisen kerrotaan olevan sairaalahoidossa.

Sydneyn kouluissa kielletään nokkahuilun soitto

Australian väkirikkain osavaltio kieltää koululaisilta muun muassa nokkahuilun soiton ja koulun kuoroissa laulamisen, viranomaiset ilmoittivat tänään. Päätöksellä koitetaan suitsia koronatartuntoja, jotka ovat luikerrelleet moniin Sydneyn kouluihin.

Uuden Etelä-Walesin osavaltion koulutuksesta vastaava viranomainen kertoi, että osavaltiossa kielletään ryhmälaulanta ja ryhmissä tapahtuva puhallinsoitinten soittaminen.

Koronan vuoksi kiellettyihin puhallinsoittimiin lukeutuu myös nokkahuilu, joka on monille lapsille ensimmäinen puhallinsoitin ja eräänlainen portti instrumenttien maailmaan.

Suomessakin koululapset ovat vuosikymmenten saatossa kokoontuneet ala-asteen musiikkitunneille tapailemaan yhdessä Ostakaa makkaraa -laulun ensimmäisiä säveliä. Englanninkielisissä maissa samainen luritus tunnetaan nimellä Hot Cross Buns.

Puhallinsoitinten ja kuorolaulujen lisäksi Uuden Etelä-Walesin kouluissa kielletään myös koulujen järjestämiä sosiaalisia tapahtumia, kuten tansseja ja valmistujaisjuhlia.

Australiassa ehdittiin elää monta kuukautta lähes täysin ilman kotimaassa tapahtuneita tartuntoja, mutta tartuntojen määrä on noussut jälleen maan sisällä.

Maan toisiksi suurimpaan kaupunkiin Melbourneen on asetettu liikkumisrajoituksia. Vaikka uusien päivittäisten tartuntojen määrä on laskussa, varmistuu kaupungissa päivittäin satoja uusia tapauksia.

Monet Melbournen tartunnoista on yhdistetty vanhainkoteihin, joissa myös koronaan liittyvien kuolemien määrä on ollut nousussa viime aikoina.

Australiassa yli 23 000 koronatartuntaa

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Australiassa on varmistettu yhteensä yli 23 000 koronatartuntaa, minkä lisäksi maassa on kirjattu 421 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 923 tartuntaa ja kirjattu 16 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 1 395 ja 60.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tartuntoja on miljoonaa asukasta kohden 16 805 ja koronakuolemia 523. Koronatartuntoja ja -kuolemia on määrällisesti eniten Yhdysvalloissa.

Euroopassa pahasti koronan runtelemissa Espanjassa ja Britanniassa on kuitenkin USA:ta enemmän väkilukuun suhteutettuja koronakuolemia. Espanjassa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden 612 koronakuolemaa ja Britanniassa 609.