Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malin presidentti ilmoitti erostaan ja hallituksen hajottamisesta – sotilasvallankaappauksen johtajat lupailevat poliittista siirtymäaikaa

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Malissa tehdyn sotilasvallankaappauksen johtajat lupailevat maahan poliittista siirtymäaikaa, jonka jälkeen järjestetään uudet vaalit "kohtuullisen ajan sisällä".

Sotilaiden tiistaina kaappaama presidentti Ibrahim Boubacar Keita ilmoitti aiemmin kansallisella televisiokanavalla eroavansa tehtävästään. Eron on uutistoimisto AFP:n mukaan määrä astua voimaan välittömästi.

Presidentti kertoi myös maan parlamentin ja hallituksen hajottamisesta. 75-vuotias presidentti sanoi BBC :n mukaan lähetyksessä, ettei halua, että hänen vallassa pitämisensä takia vuodatetaan verta.

– Osa armeijasta päätti, että väliintulo oli tarpeellinen. Onko minulla vaihtoehtoa? Sillä en halua, että verta vuodatetaan, Keita sanoi lyhyessä lausunnossaan qatarilaiskanava Al Jazeeran mukaan.

Malin ilmavoimien varaesikuntapäällikkö Ismael Wague kertoi valtiontelevisiossa, että Kansallinen kansanpelastuskomitea (CNSP) "päätti ottaa vastuun kansan ja historian edessä."

Vangitseminen tuomittu laajalti

Tiistaina kerrottiin, että sotilaat olivat ottaneet presidentin ja pääministeri Boubou Cissen vangeikseen. Myöhemmin kerrottiin myös, että heidät oli viety Katiin pääkaupunki Bamakon lähelle, missä sijaitsee tärkeä kapinallisten valtaama sotilastukikohta.

Keita on toiminut presidenttinä vuodesta 2013. Hänet valittiin tehtävään uudelleen 2018. Hän on aiemmin toiminut maan pääministerinä.

Ennen Keitan ilmoitusta Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas tuomitsi vallankaappausyrityksen ja sitoutui vaatimaan sanktioita siihen osallistuneille.

Yhteisö sanoi lausunnossaan, että sen jäsenet sulkisivat rajansa Malilta.

Myös muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi Keitan ja tämän hallituksen jäsenien vangitsemisen ja vaati heidän välitöntä vapauttamistaan.

Kritiikkiä taloudesta, korruptiosta ja turvallisuustilanteesta

Malissa on ollut usean kuukauden ajan poliittisia jännitteitä ja ajoittain myös kuolemiin johtaneita mielenosoituksia. Keitan eroa on vaadittu kesäkuusta lähtien.

Kesäkuun viidennen päivän liikkeenä tunnettu oppositioliike on kritisoinut surkeaa taloustilannetta, hallinnon korruptiota ja sekä huonontunutta turvallisuustilannetta. Muun maussa jihadistinen väkivalta on lisääntynyt maassa.

Presidenttiä on erityisesti haastanut imaami Mahmud Dicko. BBC :n mukaan Dicko on ollut merkittävässä roolissa maan politiikassa jo ainakin vuosikymmenen ajan.

Suuremman kaaoksen välttämiseksi Ecowas on yrittänyt sovitella tilannetta ja on aiemmin ehdottanut muun muassa koalitiohallituksen muodostamista.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.