Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustusrajoituksia tiukennettiin, listalla taas myös Norja ja Tanska – Skopjen-lentojen keskeyttämisestä päättävät virkamiehet

Suomi otti tänään tiukan linjan matkustusrajoituksiin. Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset palautetaan Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kreikasta ja Maltalta tulevaan liikenteeseen. Asiasta kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tiedotustilaisuudessa.

Omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa niistä maista palaaville, joissa on sisärajavalvonta voimassa, Ohisalo sanoi.

Ulkorajojen osalta palautetaan rajoitukset Irlannista, San Marinosta, Kyprokselta ja Japanista tulevaan liikenteeseen.

Työmatkustus, perhesyyt ja muut perustellut syyt mahdollistavat edelleen matkustamisen Suomeen niistä maista, joissa sisärajavalvonta on voimassa.

Liikenne sallittaisiin lisäksi Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen sisällä. Päätös sallii Ruotsin ja Norjan puolella asuvien rajayhteisöjen jäsenille mahdollisuuden asioida Suomen puolella, vaikka sisärajavalvonta on palautettu.

– Totta kai edelleen toivomme, että ihmiset käyttävät harkintaa siinä, onko välttämätöntä matkustaa, mutta selkeästi myös Euroopan unionin tasolla on ymmärretty, että elämme maissa, joissa elämä rakentuu monen maan alueelle, ja sen takia haluamme tätä helpottaa, Ohisalo sanoo.

"Suomen linja EU:n tiukin"

Matkustamisen riskirajana on käytetty 8–10:tä koronatapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana.

– Tälläkin hetkellä Suomen linja on rajanylitysliikenteessä Euroopan unionin tiukin, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuuden alussa.

Hänen mukaansa syynä on se, että Suomessa on haluttu pitää kiinni verrattain hyvästä tautitilanteesta.

Hallitus kävi päätöstensä pohjaksi läpi ajankohtaista koronatilannetta. Ohisalon mukaan tilanne on kehittynyt monissa maissa huonompaan suuntaan.

Valtioneuvosto kertoo tiedotteessa, että Italian, Liettuan, Slovakian ja Viron kohdalla kahden viikon ilmaantuvuusluku ylittää raja-arvon 8 mutta oli vielä tarkasteluhetkellä eli viime lauantaina alle 10. Sisärajavalvontaa ei tämän vuoksi palauteta uudelleen Suomen ja näiden maiden väliseen liikenteeseen.

Ohisalon mukaan hallitus käy keskustelun siitä, kuinka toimitaan jatkossa, kun Schengenin rajasäännösten puolen vuoden sisärajatarkastusten takaraja tulee täyteen.

Ohisalo kehotti suomalaisia välttämään matkustamista riskialueille.

– Jokaisen on tärkeä muistaa, että vaikka perustuslaki takaa oikeuden matkustaa, on riskialueille matkustamista syytä välttää.

Traficom päättää lentojen keskeyttämisestä

Hallitus ei tee päätöstä Pohjois-Makedonian Skopjesta tulevien lentojen lopettamisesta, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Skopjesta Turkuun saapuneiden lentojen matkustajilta on löydetty yli 40 koronavirustartuntaa sen jälkeen, kun matkustajia ensimmäisen kerran testattiin laajemmin 8. elokuuta.

Hallitus on selvittänyt mahdollisuutta lentojen keskeyttämiseen Pohjois-Makedonian huonon tartuntatilanteen takia.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa keskiviikkona, että lentoyhtiö Wizz Air edellyttää Pohjois-Makedonian Skopjesta tulevilta matkaajilta negatiivista koronatestitulosta.

Arve kertoi lisäksi, että yhtiö on vähentämässä Skopjen-lentojaan lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä yhtiö lentää maahan kaksi kertaa viikossa.

– Olemme keskustelleet toimista, joilla voitaisiin katkaista tämä lentoyhteys, ja tutkineet lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia, Harakka sanoi.

– Lainsäädäntö on sellainen, että päätös tehdään viranomaistasolla.

Asian ratkaisu kuuluu liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, joka tarvitsee päätöksen tekemiseen lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo STT:lle, että asian selvittely on käynnissä.

– Koska emme ole terveysturvallisuusviranomainen, tulee meidän pyytää asiassa lausuntoa toimivaltaisilta viranomaisilta. Lausunnon avulla arvioidaan, ovatko toimenpiteet lainsäädännössä edellytetyllä tavalla ehdottoman välttämättömiä.

Vielä ei ole tietoa, milloin lausunto saadaan.

Jos lennot perutaan, kuka on korvausvelvollinen ja kenelle?

– Niille matkustajille, joiden lennot peruuntuvat, korvauksia maksavat joko lentoyhtiöt, luottokorttiyhtiöt tai matkatoimistot lipunmyynnin ehtojen mukaisesti. Lähtökohtaisesti valtio ei korvaa lentoyhtiölle peruuntuneita lentoja.

Traficomin tiedossa ei ole, kuinka moni reitillä matkustavista on työmatkalaisia.

Lennot loppuisivat elokuun aikana

Harakka antoi ymmärtää, että hallitus olisi halunnut toimia asiassa suoraviivaisemmin.

– Nykyinen lainsäädäntö ei ole varautunut koronapandemian kaltaiseen tilanteeseen. Tältä osin lainsäädäntö edellyttää muutoksia. Hallitus ei voi tehdä asiasta periaatepäätöstä.

Ministerin mukaan hänen aiemmin ilmoittamaansa aikatauluun ei kuitenkaan odoteta muutosta, vaan lennot lakkaisivat elokuun 29. päivään mennessä.

Harakka myös muistutti, ettei Suomeen tulo ole mahdotonta, vaikka lentoreitti katkaistaisiin.

– On kymmeniä riskimaita, joista pystyy välilaskun kautta tulemaan Suomeen. Mutta vahva viesti on nyt, että riskimaihin ei pidä matkustaa.