Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustan miehen ampumista seuranneet protestit muuttuivat väkivaltaisiksi Wisconsinissa – poliisi yritti hallita ulkonaliikkumiskieltoa uhmanneita mielenosoittajia kyynelkaasulla

Yhdysvalloissa Wisconsinissa poliisin useita kertoja selkään ampuma Jacob Blake on halvaantunut vyötäröstä alaspäin, kertoi miehen isä sanomalehti Chicago Sun Timesille .

Blaken isän mukaan lääkärit eivät vielä tiedä, onko halvaantuminen pysyvää.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt silminnäkijän kuvaama video, jossa poliisi ampuu mustaa Blakea useita kertoja lähietäisyydeltä selkään, kun tämä on nousemassa autoon.

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat väkivaltaisesti yhteen

Ampumista seuranneet mielenosoitukset ovat äityneet väkivaltaisiksi. Poliisi yritti hallita Kenoshan kaupungissa ulos kokoontunutta satojen mielenosoittajien joukkoa kyynelkaasulla pian sen jälkeen, kun kaupunkiin julistettu ulkonaliikkumiskielto astui voimaan.

Ennen kyynelkaasun käyttöä osa mielenosoittajista heitti vesipulloja poliisia kohti, osa laukaisi ilotulitteita. Myös katulamppuja tuhottiin ja kiinteistöjä ja ajoneuvoja sytytettiin tuleen.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan kaduilla kaikuivat mielenosoittajien tunnuslauseet "Ei oikeutta, ei rauhaa" ja "Sanokaa hänen nimensä – Jacob Blake".

Poliisin mukaan ampuminen tapahtui, kun poliisi oli vastaamassa ilmoitukseen perheväkivallasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Blaken perheen asianajajan Ben Crumpin mukaan Blake oli yrittänyt rauhoittaa kahden naisen välistä riitaa. Miehen kolmen pojan Crump sanoo olleen tapahtumahetkellä autossa, johon Blake oli ampumishetkellä nousemassa.

Blaken tilaa on kuvattu vakavaksi.

– On ihme, että hän on elossa, Crump sanoi yhdysvaltalaismedialle.

Tutkinta kesken, kansalliskaarti kaupunkiin

Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut tapahtumien kulkua tai syytä sille, miksi Blakea ammuttiin.

Yhdysvaltalaismedian mukaan osavaltion oikeusministeriö selvittää tapahtumien kulkua ja tilanteessa mukana olleet poliisit on asetettu virkavapaalle.

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers vaati Twitterissä poliisilta enemmän vastuuta toimistaan. Samalla hän on vaatinut alueen päättäjiä koolle keskustelemaan poliisin koulutuksesta ja voimankäytöstä.

– Vaikka emme tiedä tapauksen kaikkia yksityiskohtia, tiedämme varmasti, että hän ei ole ensimmäinen musta mies tai ihminen, jota on ammuttu, joka on haavoittunut tai tapettu armottomasti maamme lainvalvojien käsissä, Evers sanoi Twitterissä .

Kenoshaan on kutsuttu paikalle yli 120 kansalliskaartilaista. Eversin mukaan kansalliskaarti on valtuutettu suojelemaan rajoitettuja kohteita, kuten paloasemia, mahdolliselta mellakoinnilta. Hän pyysi mielenosoittajia protestoimaan rauhallisesti, käyttämään maskeja ja muistamaan turvavälit.

Myös demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden vaati tapauksesta läpinäkyvää tutkintaa.

– Kansakuntamme on herännyt tänään jälleen suruissaan ja raivoissaan siitä, että jälleen yksi musta amerikkalainen on joutunut liiallisen voimankäytön uhriksi.

Mustiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan protestoitu koko kesä

Mustiin kohdistuva poliisiväkivalta on puhuttanut Yhdysvalloissa etenkin tänä kesänä, kun Black Lives Matter -protestit levisivät ympäri maata mustan George Floydin kuoltua poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa.

Floyd kuoli toukokuun 25. päivänä, kun sittemmin erotettu poliisi Derek Chauvin piti polveaan Floydin niskalla lähes yhdeksän minuutin ajan.

Floydia kuristusotteessa pitänyt Chauvin on saanut syytteet toisen ja kolmannen asteen murhasta. Syytteet vastaavat Suomen lainsäädännössä suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia on asetettu syytteeseen avunannosta.

Jacob Blaken ampumisen vuoksi mielenosoituksia järjestettiin maanantaina Wisconsinin lisäksi myös muissa osavaltioissa, esimerkiksi Minnesotassa, jossa Floyd asui ennen kuolemaansa. Myös New Yorkissa sadat ihmiset osoittivat mieltään.

Viime vuosina julkisuuteen on noussut myös useita muita tapauksia, joissa musta ihminen on menehtynyt poliisin voimankäytön vuoksi.