Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutistoimisto: Valko-Venäjän oikeuslaitos totesi opposition koordinaationeuvoston perustuslain vastaiseksi

Valko-Venäjän perustuslakituomioistuin on todennut vallanvaihtoa valmistelleen opposition koordinaationeuvoston perustuslain vastaiseksi. Asiasta kertoo Valko-Venäjän uutistoimisto Belta .

Tuomioistuin toteaa Beltan mukaan, ettei perustuslaki salli sellaisten järjestöjen perustamista, jotka arvioisivat uudelleen presidentinvaalien tulosta.

– Perustuslakituomioistuin pyytää kansalaisia ja järjestöjä noudattamaan perustuslakia. Tämä ehkäisee tehokkaasti valtion vakauden, rauhan ja järjestyksen horjuttamisen, tuomioistuimen puheenjohtaja sanoi Beltan mukaan.

Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet yli kahden viikon ajan mieltään Valko-Venäjällä sen jälkeen, kun Aleksandr Lukashenko valittiin uudelle kaudelle noin 80 prosentin ääniosuudella. Vaaleja on pidetty vilpillisinä.

Tiistaina koulutusministeriön ulkopuolelle kerääntyi kymmeniä opettajia ja heidän tukijoitaan sen jälkeen kun Lukashenko sanoi, että protesteihin osallistuneiden pitäisi saada potkut, eikä heidän pitäisi olla koulussa.

Maanantaina pidätetty koordinaationeuvoston jäsen, traktoritehtaan lakkojohtaja Sergei Dylevski on tuomittu kymmeneksi päiväksi vankeuteen mielenosoituslakien rikkomisesta ja poliisin käskyjen huomiotta jättämisestä.

Myös presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskajan lähipiiriin kuuluva neuvoston jäsen Olga Kovalkova pidätettiin maanantaina. Dylevskin tapaan myös häntä syytetään laittoman lakon järjestämisestä.

"Rauhanomainen vallankumous"

Lukashenkon vaaleissa haastanut Tihanovskaja pakeni Liettuaan pian vaalituloksen selvittyä. Oppositiojohtaja puhui tänään EU:n parlamentille videoyhteyden välityksellä ja sanoi Valko-Venäjällä olevan käynnissä rauhanomainen vallankumous.

– Valkovenäläisten vaatimus on yksinkertainen: vapaat ja reilut vaalit. Se on koko kansakunnan toive.

Tihanovskajan mukaan kaduille jalkautuneet ihmiset eivät sen paremmin myötäile tai vastusta Venäjää tai EU:ta.

– Se on demokraattinen vallankumous, Tihanovskaja sanoi.

EU on luvannut asettaa sanktioita niille valkovenäläisille, jotka ovat vastuussa epäillystä vaalivilpistä ja väkivaltaisesta puuttumisesta mielenosoituksiin. Uutistoimisto AFP:n virkamieslähteen mukaan listalla olisi 15–20 nimeä.

Muun muassa paikallinen ihmisoikeusjärjestö Viasna on vaatinut YK:ta tutkimaan syytöksiä pidätettyihin kohdistuneesta "laajasta ja järjestelmällisestä" kidutuksesta.

Lähteenä myös AFP.