Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL päivitti lapsia koskevia koronaohjeitaan – hyvin lievästi oireilevaa lasta ei aina tarvitse testata

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos päivitti tiistaina lapsia koskevia koronaohjeitaan. Niinpä hyvin lievästi oireilevaa lasta voi seurata kotona ilman testausta, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vuorokauden aikana. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Sen sijaan lapsi on vietävä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos taas lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mentäessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan lapsen yleistila on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Hengitystieoireiden pitkittyessä ei tarvita toistuvia testauksia, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, testiin ei THL:n mukaan tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Negatiivisen koronatestin tuloksen saanut lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testituloksen saaminen viivästyy, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen yhden oireettoman päivän jälkeen, jos hän ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei siis ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

THL muistuttaa, että koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava yksikkö voi alueellisen epidemiatilanteen perusteella antaa tarkennettuja ohjeita lasten testaamiskäytännöistä.