Kreikka aloittaa usean maan yhteiset sotilasharjoitukset itäisellä Välimerellä

Kreikka on ilmoittanut aloittavansa sotilasharjoitukset itäisellä Välimerellä Ranskan, Italian ja Kyproksen kanssa. Puolustusministeriön mukaan yhteisharjoitus kestää kolme päivää.

Öljyn ja kaasun etsinnät Välimerellä ovat vieneet Turkin ja Kreikan törmäyskurssille, ja välit kiristyivät entisestään, kun Turkki lähetti sotilasalusten saattaman tutkimusaluksen kiistellylle alueelle aiemmin tässä kuussa. Kummankin maan merivoimat ovat harjoitelleet alueella.

Turkin mukaan kiistelty merialue on Turkin mannerjalustan päällä, Kreikan mukaan vedet ovat Kreikan talousvyöhykettä.

Turkki ilmoitti tiistaina olevansa valmis neuvottelemaan Kreikan kanssa, kunhan Kreikka ei aseta neuvotteluille minkäänlaisia ehtoja.

Rauhanele tuli juuri EU:n ulkoministerien epävirallisten kokouksen alla. Kokouksessa Kreikan odotetaan vaativan unionilta pakotteita Turkille, mutta EU pyrkii todennäköisesti välttämään Turkin ärsyttämistä. Saksan ulkoministeri Heiko Maas onkin pyrkinyt rauhoittelemaan maiden välejä ja vedonnut niihin "katastrofin" välttämiseksi.

"Jos sanomme tekevämme jotain, me teemme sen"

Ranskan mukaan sotilasharjoituksen tavoitteena on tukea "kansainvälisen oikeuden kunnioittamista". Puolustusministeri Florence Parly kirjoitti Twitterissä keskiviikkona, että kansainvälisen oikeuden kunnioittamisen on oltava sääntö, ei poikkeus.

Parly huomautti myös, ilmeisesti piikkinä Turkille, ettei alueen kuulu olla joidenkuiden omien päämäärien tavoittelun leikkikenttä.

Ranskan ja Turkin välit ovat niin ikään jo valmiiksi hyiset Libyan konfliktin vuoksi. Kumpikin osapuoli on syytellyt toista tilanteeseen puuttumisesta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitteli keskiviikkona, että Turkki ei tule tekemään myönnytyksiä itäisellä Välimerellä. Erdoganin mukaan Turkki ei tavoittele kenenkään muun aluetta tai intressejä mutta ei myöskään luovu siitä, mikä sille kuuluu.

– Haluamme kaikkien näkevän, ettei Turkki enää ole maa, jonka kärsivällisyyttä, määrätietoisuutta, keinoja ja rohkeutta testataan. Jos sanomme tekevämme jotain, me teemme sen ja maksamme siitä hinnan, hän lausui televisioidussa puheessaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut