Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilasliitto Nato ja Britannia liittyivät kuoroon vaatimaan tutkintaa Navalnyin epäillystä myrkytyksestä

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaati keskiviikkona Venäjää aloittamaan perusteellisen ja läpinäkyvän tutkinnan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin epäillystä myrkytyksestä.

Navalnyin epäillään joutuneen myrkytetyksi torstaina Venäjän Siperiassa sijaitsevassa Tomskin kaupungissa. Hän lähti kaupungista lentokoneella, joka joutui tekemään hätälaskun Omskin kaupunkiin, kun Navalnyi alkoi voida koneessa erittäin pahoin.

Navalnyi vietiin ensin Omskin sairaalaan ja varhain lauantaiaamuna hänet lennätettiin ambulanssilennolla Berliiniin. Chariten yliopistollinen sairaala kertoi jo maanantaina, että Navalnyin näytteiden kliiniset löydökset viittaavat koliiniesteraasin estäjiin kuuluvan aineen aiheuttamaan myrkytykseen.

– Meillä ei ole mitään syytä epäillä sairaalan lääkärien tutkimustuloksia. On saatava tietää, mitä tapahtui, minkä jälkeen vastuulliset on tuotava oikeuden eteen, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin kanssa samoilla linjoilla oli Britannian pääministeri Boris Johnson. Johnson sanoi Twitter-tilillään , että Britannia tukee Navalnyia ja tämän perhettä sekä kansainvälisen yhteisön tavoitetta tuoda syylliset oikeuden eteen.

Venäjä ei ole aloittanut tapauksesta rikostutkintaa, koska Kremlin mukaan varmuutta myrkytyksestä ei ole. Presidentti Vladimir Putinin edustajan Dmitri Peskovin mukaan ilman pitäviä todisteita väitteet myrkytyksestä ovat pelkkää "tyhjänpäiväistä puhetta".

Kremlin mukaan siperialaissairaalan lääkärit pelastivat Navalnyin hengen, mutta eivät löytäneet viitteitä myrkystä.

Venäjän ja Britannian välit nihkeät

Britannialla on myrkytystapausten selvittämispyrkimyksistä kokemusta, sillä toissa vuonna Britanniassa Salisburyssa Venäjän entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin hermomyrkyllä. Tapahtumasta on syytetty Venäjää.

Vuonna 2006 entinen KGB-agentti Aleksandr Litvinenko kuoli juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä Lontoossa.

Venäjän ja Britannian välejä ovat kiristäneet myös Britannian syytökset, joiden mukaan Venäjä pyrki vaikuttamaan Britannian viime joulukuun parlamenttivaalien tulokseen levittämällä vuodettuja dokumentteja. Lisäksi Britannia on sanonut venäläishakkereiden yrittäneen varastaa koronavirusrokotetutkimuksia Britannian, Yhdysvaltojen ja Kanadan laboratorioista.