Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varapresidentti Mike Pence painotti lain ja järjestyksen viestiä republikaanien puoluekokouksessa

Laki ja järjestys palaavat Yhdysvaltain kaduille, kuului maan varapresidentin Mike Pencen lupaus hänen puhuessaan republikaanien puoluekokouksen kolmantena päivänä. Varapresidentin puhe jatkoi päivän teemaa, jossa presidentti Donald Trumpista maalattiin lain ja järjestyksen puolustajaa.

Illan pääpuhuja Pence piti puhettaan samaan aikaan, kun poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset Wisconsinin osavaltiossa olivat kiihtymään päin. CNN :n mukaan Pence oli soutanut ja huovannut sen kanssa, tulisiko hänen mainita Wisconsin puheessaan. Varapresidentti päätti lopulta ottaa puheensa viimeiseen luonnokseen maininnan Wisconsinista seurattuaan sitä, miten dramaattisesti osavaltion tapahtumat ovat kärjistyneet.

– Presidentti Trump ja minä tuemme aina amerikkalaisten oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen. Mellakointi ja ryöstely ei ole rauhanomaista mielenosoittamista. Patsaiden kaataminen ei ole sananvapauden käyttämistä, Pence sanoi.

– Viime viikolla Joe Biden ei sanonut sanaakaan väkivallasta ja kaaoksesta, joka riepottelee kaupunkeja ympäri maata. Väkivallan on loputtava, oli se sitten Minneapolisissa, Portlandissa tai Kenoshassa.

Wisconsinin osavaltiossa on tällä viikolla ollut väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia sen jälkeen kun poliisi ampui mustaa Jacob Blakea pidätystilanteessa Kenoshan kaupungissa. Blake on hengissä, mutta halvaantunut.

Trump on ilmoittanut, että Kenoshaan lähetetään liittovaltion joukkoja valvomaan mielenosoituksia. Tiistaina kaksi ihmistä kuoli ja yksi haavoittui Kenoshassa, kun rynnäkköaseella aseistautunut mies avasi tulen kohti mielenosoittajia.

Varapresidentin puoliso pysytteli erossa päivänpolitiikasta

Kokonaisuudessaan Pencen puhe oli yllätyksetön. Hän totesi, että äänestäjät eivät ole turvassa demokraattiehdokas Joe Bidenin Amerikassa. Hän kuvasi samalla presidentti Trumpin suojelijana, joka puolustaa kansalaisia radikaalivasemmistolta.

Pence suitsutti puheessaan muun muassa Trumpin taloustoimia ennen koronaviruksen iskemistä sekä hänen toimiaan talouden elvyttämiseksi viruksen jälkeen.

Pence otti myös virallisesti vastaan puolueensa varapresidenttiehdokkuuden. Varapresidentti piti puheensa Fort McHenryn linnoituksesta Baltimoressa.

Kolmantena päivänä esiintyi myös varapresidentin vaimo Karen Pence. Hän piti erittäin turvallisen ja epäpoliittisen puheen, jossa hän puhui muun muassa naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlavuodesta, sotilaiden puolisoista, sotaveteraaneista ja pelastushenkilöstöstä.

Karen Pence sivusi myös koronaviruspandemiaa, josta muuten puhuttiin jälleen hyvin vähän.

Yhdysvaltoja kuohuttavia rotujännitteitä käsiteltiin jälleen kahdelta kulmalta. Toisaalta useat puhujat hehkuttivat Trumpia lain ja järjestyksen presidenttinä, toisaalta puhujien joukossa oli presidentin afroamerikkalaisia kannattajia, jotka kehuivat Trumpin toimia mustien hyväksi.

Conway: Trump kunnioittaa naisten mielipiteitä

Yksi kolmannen kokouspäivän teemoista oli presidentti Trumpin esittäminen vahvana naisten tukijana. Republikaaneilla on selkeä tarve panostaa tähän puoleen, sillä presidentin suosio naisten keskuudessa on ollut laskemaan päin.

Presidentin imagon kiillottamiseen pyrki esimerkiksi Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway, joka on ilmoittanut jättävänsä Valkoisen talon tämän kuun lopussa.

Conway yritti maalata puheessaan presidentistä kuvaa naisten esitaistelijana, vaikka Trump on useaan otteeseen esittänyt seksistisiksi tulkittuja kommentteja.

– Demokratiamme on yhä nuori ja hauras, ja nainen johtavassa asemassa voi yhä vaikuttaa uudelta asialta. Ei presidentti Trumpille. Hän on vuosikymmenten ajan ylentänyt naisia johtaviin asemiin liike-elämässä ja politiikassa, Conway sanoi.

– Hän uskoutuu meille ja konsultoi meitä, kunnioittaa mielipiteitämme ja edellyttää, että olemme tasa-arvoisessa asemassa miesten kanssa. Hän auttoi minua murtamaan raja-aidan politiikassa uskomalla kampanjansa johtamisen minulle.

Kuun lopussa tehtävänsä jättävä Conway on luvannut viettää enemmän aikaa perheensä kanssa.

Teemaa Trumpista naisten tukijana käsitteli myös presidentin lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany, joka kertoi henkilökohtaisen kokemuksen toissavuotisesta ennaltaehkäisevästä rinnanpoistoleikkauksestaan. McEnany kertoi saaneensa presidentiltä tsemppipuhelun toipuessaan operaatiosta.

– Olin aivan pöllämystynyt. Vapaan maailman johtaja huolehti minusta, McEnany sanoi.

Hurrikaani varjostaa kokousta

Mielenosoitusten ohella toinen päivän ajankohtainen aihe oli Texasiin ja Louisianaan rantautuva hurrikaani Laura. Myrsky oli lyhyesti esillä myös puoluekokouksessa, kun presidentin miniä Lara Trump sanoi, että "Jumala siunatkoon Meksikonlahden osavaltioita, jotka ovat hurrikaanin reitillä."

Myös Pence sivusi hurrikaania ja lupasi hallinnon olevan myrskystä kärsivien amerikkalaisten rinnalla tulevina päivinä.

Puoluekokous huipentuu perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa, jolloin presidentti Trump pitää linjapuheensa. CNN:n lähteiden mukaan Trump ja hänen avustajansa pohtivat parhaillaan, miten presidentin pitäisi huomioida hurrikaani puheessaan.