Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomionanto Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin talousrikosjutussa lykkääntyy

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden oli tänään määrä antaa tuomio Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin talousrikosasiassa, mutta tuomionantoa lykätään. Syynä ovat tekniset ongelmat. Tuomio annetaan ensi tiistaina, käräjäoikeus kertoo.

Kyse on korvauksista, jotka Zubierille myönnettiin puukotuksen takia.

Syyttäjä vaatii Zubierille ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja rahankeräysrikoksesta.

Zubier myöntää yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia. Hänen asiamiehensä kertoivat jo vuonna 2018, että todistus menetetyistä ansioista oli väärennös eikä Zubier ole oikeutettu käräjäoikeuden tuomitsemiin korvauksiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli katsonut, että Zubier on oikeutettu vajaan tuhannen euron kuukausittaiseen korvaukseen kunnes täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Valtiokonttorin selvitysten mukaan Zubier ei ollut työskennellyt ambulanssifirmassa Ruotsissa niinä ajanjaksoina, joihin todistuksessa viitattiin.

Lahjoitusrahat kuluivat perheen arkeen

Syytteen rahankeräysrikoksesta Zubier kiistää. Syytteessä rikoksesta on myös nainen, joka aloitti keräyksen Zubierin hyväksi kansainvälisellä GoFundMe-sivustolla.

Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tehty keräys tuotti noin 30 000 euroa. Tietoa siitä jaettiin syytteen mukaan suomalaismedian haastatteluissa ja Facebookin kautta.

Zubierin mukaan hän ei kerännyt rahaa eikä ideoinut keräystä. Lisäksi kyseenalaistetaan, voidaanko Suomen rahankeräysrikosta koskevaa lakia edes soveltaa Zubieriin, joka on Ruotsissa asuva Britannian kansalainen.

Zubierin vastauksessa todetaan myös, ettei kukaan rahaa lahjoittaneista ole vaatinut rahojaan takaisin. Syyttäjä vaatii kuitenkin lähes 27 000 euron lahjoitusrahoja valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä.

Zubier katsoo rahojen perinnän kohtuuttomaksi tilanteessa, jossa hän on terrori-iskun vuoksi työkyvytön ja käyttänyt saamansa rahat perheensä arkeen.

Myös keräyksen aloittanut nainen kiistää syytteen.

Auttoi ensimmäistä uhria

Zubier oli auttamassa joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä muun muassa selkään. Hän joutui vammojen takia pyörätuoliin.

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Tekijä tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.