Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Yhdysvalloissa uusi linjaus: Oireettomien ei tarvitse hakeutua testiin – tartuntatautiasiantuntijaa ei konsultoitu

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat linjanneet, että oireettomien koronavirukselle altistuneiden ei enää tarvitse hakeutua virustesteihin.

Uudelle linjaukselle ei ole annettu selkeää selitystä. Aiemmin oireettomiakin altistuneita on kehotettu menemään testeihin.

Muutokset tehtiin maanantaina kaikessa hiljaisuudessa tartuntatautikeskus CDC:n verkkosivuille. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoo uutiskanava CNN:lle, ettei häntä konsultoitu uudesta linjauksesta. Faucin mukaan uudet linjaukset voivat antaa kuvan, ettei oireettomista tartunnoista tarvitse huolestua.

Maan presidentti Donald Trump on ilmaissut useaan otteeseen, että maan pitäisi testata vähemmän. Hän on väittänyt, että testaamisen runsaus on syy sille, miksi Yhdysvalloissa on niin paljon varmistettuja tartuntoja ja maan koronatilanne näyttää pahalta.

Yhdysvalloissa on määrällisesti enemmän tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia kuin missään muussa maassa. Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on varmistettu yli 5,8 miljoonaa koronavirustartuntaa ja kirjattu lähes 180 000 koronakuolemaa.

Muutoksen jälkeen CDC:n sivuilla kerrotaan, ettei altistuneen oireettoman henkilön tarvitse hakeutua testeihin, ellei hän ole riskiryhmään kuuluva tai jolleivat paikalliset terveysviranomaiset niin kehota tekemään.

Fauci oli leikkauksessa eikä osallistunut päätöksen tekoon

Terveysministeriön edustaja Brett Giroir kertoi toimittajille puhelimitse, että uudet ohjeistukset ovat CDC:n toimi ja niiden osalta on muun muassa konsultoitu hallinnon koronavirustyöryhmän asiantuntijoita.

Giroir ei tarkentanut, mitkä uudet löydökset olisivat johtaneet ohjeistuksen päivittämiseen, mutta kertoi, että tarvittavat asiakirjat olisivat olleet muun muassa Faucin nähtävänä.

Kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin pääjohtaja Anthony Fauci on kuitenkin sittemmin kiistänyt tämän. Hän kertoi CNN:lle, että on ollut nukutettuna leikkaussalissa eikä ole osallistunut keskusteluihin tai päätösten tekoon uusista testausohjeistuksista. Faucin äänihuulista leikattiin viime torstaina polyyppi, kertoo uutistoimisto AFP.

CDC oli aiemmin painottanut, että 40–50 prosenttia kaikista tartunnan saaneista on oireettomia ja tämän vuoksi testaus on tarpeen myös oireettomien kohdalla. Myös monet muut terveydenhuollon asiantuntijat ovat suhtautuneet Faucin tavoin kriittisesti tuoreisiin ohjeistuksiin.

AFP:n mukaan niin New York Times kuin CNN ovat kertoneet viranomaisten sanoneen, että CDC:tä on neuvottu muuttamaan testausohjeistusta presidentin painostuksen jälkeen.

Trumpin hallintoa on aiemmin syytetty muun muassa siitä, että se on painostanut tartuntatautikeskusta muuttamaan ohjeistustaan koulujen avaamisesta ja kallistumaan suosituksissaan kontaktiopetuksen järjestämisen puoltamisen puolelle.