Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden ja Harris kritisoivat Trumpia kovasanaisesti linjapuheen alla: "Tämä väkivalta tapahtuu Trumpin presidenttikaudella"

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harris ovat moittineet presidentti Donald Trumpia kovasanaisesti vain hieman ennen kuin Trumpin on määrä pitää linjapuheensa demokraattien puoluekokouksessa.

Biden kritisoi Trumpia etenkin siitä, että mustien epätasa-arvoon liittyvät jännitteet ovat jälleen kärjistyneet Yhdysvalloissa.

– Trump kieltäytyy jopa hyväksymästä, että Yhdysvalloissa on rotuun liittyvä tasa-arvo-ongelma, hän sanoi.

Biden myös vastasi Trumpin varapresidentin Mike Pencen kommentteihin siitä, että "ihmiset eivät olisi turvassa Joe Bidenin Amerikassa".

– Tämä väkivalta, jota todistamme, tapahtuu Donald Trumpin presidenttikaudella, ei minun, hän sanoi.

Mustien kokema epätasa-arvo on noussut jälleen keskusteluun, kun poliisi ampui Wisconsinissa mustaihoista Jacob Blakea selkään sunnuntaina. Blake selvisi hengissä, mutta on halvaantunut.

Kenoshan kaupungissa on protestoitu tapahtuman vuoksi, ja osa protesteista on yltynyt väkivaltaiseksi. Jännitteet kiristyivät, kun valkoinen 17-vuotias mies avasi tulen kohti mielenosoittajia tiistaina. Mies surmasi kaksi mielenosoittajaa ja haavoitti kahta.

Mies on pidätetty murhista epäiltyinä.

Trumpin odotetaan käsittelevän tänään linjapuheessaan muun muassa "lain ja järjestyksen palauttamista" Yhdysvaltoihin.

Biden matkustaakin osavaltioihin

Biden kertoi myös, että hän aikoo sittenkin kampanjoida paikan päällä vaa'ankieliosavaltioissa.

Aiemmin Biden, 77, on tehnyt pitkälti virtuaalikampanjaa kellaristaan käsin koronavirustilanteen vuoksi. Hän on myös kritisoinut vastaehdokastaan presidentti Trumpia tämän kampanjatilaisuuksista koronariskin vuoksi.

Bidenin mukaan kampanjointi toteutetaan niin, että se on vastuullista ja turvallista. Hän aikoo noudattaa paikallisia kokoontumisrajoituksia ja -suosituksia. Biden aikoo käynnistää kampanjointinsa osavaltioissa 7. syyskuuta jälkeen. Hän aikoo matkustaa muun muassa Minnesotaan, Wisconsiniin ja Pennsylvaniaan.

Biden on tunnettu kansanomaisena poliitikkona, jolle on tärkeää saada henkilökohtainen kontakti äänestäjiin.

– Kaipaan todella sitä, että voin tarttua ihmisiä kädestä, kätellä heitä, Biden sanoi.

Harris moitti Trumpia jälleen koronatoimista

Kamala Harris keskittyi kritiikissään muun muassa presidentin hallinnon toimiin koronaviruspandemian aikana.

– Presidentti Trump toimi väärin jo alusta lähtien. Ja sen jälkeen hän toimi väärin yhä uudelleen ja uudelleen. Seuraukset ovat olleet katastrofaaliset, hän sanoi.

– Trump epäonnistui tärkeimmässä tehtävässään Yhdysvaltain presidenttinä: hän epäonnistui yhdysvaltalaisten suojelussa, hän sanoi.

Trump pitää tänään linjapuheensa

Republikaanien puoluekokous huipentuu tänä yönä Suomen aikaa. Neljännen ja viimeisen kokouspäivän odotetuin ohjelmanumero on presidentti Trumpin linjapuhe.

Puoluekokous järjestetään koronaviruksen takia pääosin virtuaalisesti. Trump pitää puheensa Valkoisen talon edustalla Washingtonissa. Hän ottaa samalla virallisesti vastaan puolueensa presidenttiehdokkuuden.

Trumpin päätöstä käyttää Valkoista taloa puoluekokouspuheeseensa on kritisoitu, sillä presidentin virka-asuntoa ei ole tarkoitettu poliittista kampanjointia varten.

Valkoisen talon ympäristöön on illan mittaan kerääntynyt satoja Black Lives Matter -mielenosoittajia. He muun muassa paukuttavat rumpuja ja huutavat iskulauseita, joissa vaaditaan Trumpin eroa.

Mielenosoittajien tavoitteena on tuottaa taustamelua Trumpin puheeseen.

Trumpin esittelee puoluekokouksessa ennen hänen puhettaan hänen vanhin tyttärensä ja presidentin neuvonantaja Ivanka Trump.

Neljä vuotta sitten Trumpin puoluekokouksessa pitämä puhe herätti huomiota sillä, kuinka synkän kuvan se maalasi Yhdysvaltain tilasta. Usein presidenttiehdokkaat ovat pyrkineet keskittymään optimistisen vision esittämiseen.

McConnell: Olemme palomuuri

Viimeisenä kokouspäivänä on jo puhunut muun muassa kongressin vaikutusvaltaisin republikaani, senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell.

– Olemme palomuuri (edustajainhuoneen enemmistöjohtaja) Nancy Pelosin lainsäädäntöä vastaan, McConnell sanoi.

Kentuckylainen McConnell on ollut Trumpin luottomies kongressissa ja auttanut tätä saamaan lainsäädäntöä hyväksytyksi, vaikka hänellä onkin ollut myös erimielisyytensä presidentin kanssa. McConnell on myös blokannut tehokkaasti demokraattien hallitseman edustajainhuoneen lakiesitykset senaatissa.

Päätöspäivän puhujiin kuuluvat myös muun muassa New Yorkin ex-pormestari ja Trumpin asianajajana toiminut Rudy Giuliani, edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy ja asuntoministeri Ben Carson.

Demokraattien puoluekokous pidettiin viime viikolla. Puoluekokoukset käynnistävät toden teolla Yhdysvaltain vaalisyksyn. Vaalipäivä on 3. marraskuuta.

-----

Lähteinä CNN , Politico , Trumpin kampanjan Twitter-til i ja uutistoimisto AFP.