Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies soitteli vanhuksille poliisiksi tekeytyneenä ja pyysi heiltä pankkitunnuksia – iäkkään naisen tililtä siirrettiin lähes 150 000 euroa

Poliisina esittäytynyt ja vanhuksia huijannut mies tuomittiin perjantaina useista rikoksista ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan mies soitteli vuonna 2017 useille iäkkäille ihmisille ja yritti saada heiltä verkkopankkitunnuksia tai muita pankkitietoja.

– Tekotapa on ollut kaikissa sama ja uhreiksi on kaikissa myös valikoitu iäkkäämmät henkilöt, Oulun käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Huijausyritysten kohteeksi joutuneet ihmiset asuivat eri puolilla Suomea. Valtaosa teoista jäi yrityksiksi, mutta yhdeltä Oulussa asuneelta uhrilta mies onnistui lopulta toisen miehen kanssa huijata lähes 180 000 euroa.

Naista oli pyydetty jättämään verkkopankkitunnukset, pankkikortti ja sen pin-koodi muovipussissa kadulle. Miehet matkustivat Helsingistä Ouluun ja hakivat ne sovitusta paikasta.

Kaksikko nosti oikeuden mukaan naisen tililtä yhteensä 30 000 euroa. Lisäksi he siirsivät verkkopankkitunnusten avulla tämän tililtä yhteensä 148 000 euroa. Osa rahoista siirrettiin Viroon, missä ne saatiin jäädytettyä ja siirrettyä takaisin naisen tilille.

Oikeus piti tekoa törkeänä.

– Teko on ollut suunnitelmallinen ja kohdistunut iäkkääseen henkilöön ja hänen säästöihinsä käyttäen hyväksi hänen luottamustaan viranomaisiin, tuomiossa todetaan.

"Teko osoittaa vastaajissa suurta syyllisyyttä"

Poliisina esiintynyt Terno Antero Lindgren, 32, tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa useista virkavallan anastuksista, törkeän petoksen yrityksestä ja törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Hän kiisti muut syytteet, mutta myönsi oululaisnaiseen kohdistuneet rikokset, virkavallan anastuksen ja törkeän maksuvälinepetoksen.

Lindgrenin kanssa toiminut 32-vuotias mies tuomittiin 11 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Oikeus perusteli rangaistusten määräämistä ehdottomana muun muassa sillä, että rikoksen kohteena oli erittäin suuri rahasumma.

– Teon vaikuttimena on ollut hyötyä maksimaalisesti asianomistajan kustannuksella. Teko on kohdistunut suojattomaan yksinäiseen vanhukseen ja ollut suunnitelmallinen. Teko osoittaakin vastaajissa suurta syyllisyyttä, oikeus toteaa.