Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kertoo käyneensä erinomaisen keskustelun selkään ammutun miehen perheen pastorin kanssa – perhe hämmästyi väitettä: "Meillä ei ole pastoria"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ei tällä tietoa ole määrä tavata Kenoshan-visiitillään poliisin selkään ampuman miehen perhettä, Valkoinen talo kertoi maanantaina paikallista aikaa.

Poliisi ampui noin viikko sitten Kenoshassa mustaihoista Jacob Blakea selkään useita kertoja. Blake jäi henkiin, mutta hän on halvaantunut.

Tapahtunutta seuranneissa laajoissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Trumpin on määrä vierailla tiistaina paikallista aikaa Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevassa Kenoshassa, vaikka muun muassa osavaltion demokraattikuvernööri Tony Evers on pyytänyt häntä jättämään vierailunsa väliin.

– Olen huolissani siitä, että läsnäolosi vain vaikeuttaisi toipumistamme. Olen huolissani siitä, että läsnäolosi vain viivyttäisi jakolinjojemme voittamista ja menemistä yhdessä eteenpäin, Evers kirjoitti CNN:n mukaan.

Uutismedia Axiosin mukaan Evers sanoi myös presidentin mahdollisen vierailun vaativan resursseja, joita kaivattaisiin kovasti toisaalla.

Blaken perhe ei halua olla tekemissä Trumpin kanssa

Valkoinen talo on pitänyt silti suunnitelmasta kiinni ja kertoi monien kenoshalaisten toivoneen presidentin tuloa kaupunkiin.

Trumpin lehdistöpäällikön Kayleigh McEnanyn mukaan presidentin on nykysuunnitelmien mukaan määrä tutustua levottomuuksien aiheuttamiin vahinkoihin ja tavata poliiseja. Lisäksi hän tavannee paikallisten yritysten omistajia.

Uutiskanava ABC Newsin mukaan Valkoinen talo on yrittänyt saada yhteyttä myös Blaken perheeseen. McEnanyn mukaan hallinto ei ole kuitenkaan vielä päässyt yhteyksiin miehen läheisten kanssa.

Halvaantuneen miehen setä Justin Blake kertoi sunnuntaina ABC:n haastattelussa, ettei perheellä ole erityistä halua olla tekemisissä Trumpin kanssa.

– Me uskomme hänen lietsoneen tätä väkivaltaa, Justin Blake kertoi haastattelussa.

ABC:n mukaan Trump kommentoi Blaken ampumista ensimmäistä kertaa vasta viime viikon perjantaina, useita päiviä teon jälkeen.

Presidentti väitti puhuneensa "perheen pastorin" kanssa

Trumpin vastaehdokas, demokraattien Joe Biden on puolestaan puhunut puhelimessa Blaken perheen kanssa. Trump taas ei suostu puhumaan puhelimessa Blaken perheen kanssa, sillä perhe olis halunnut asianajajansa olevan mukana puhelinkeskustelun aikana.

– Se on epäasiallista, Trump sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, selittämättä kantaansa sen kummemmin.

Trump sen sijaan väitti samaisessa tiedotustilaisuudessa, että hän oli käynyt erinomaisen keskustelun Blaken perheen pastorin kanssa, jota hän kuvaili upeaksi mieheksi. Blaken isää Trumpin väite kuitenkin hämmensi.

– Meidän perheellämme ei ole pastoria, vanhempi Jacob Blake sanoi uutiskanava CNN :lle.

– En tiedä, kenelle hän puhui eikä minua kiinnosta, kenelle hän puhui.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Blaken perhe saa perheen asianajajan Ben Crumpin mukaan uhkaussoittoja hotellihuoneisiinsa.

Trump uskoo vierailunsa lisäävän innostusta

ABC:n mukaan Trump perusteli vierailusuunnitelmassa pitäytymistä lehdistötilaisuudessa maanantaina paikallista aikaa. Trumpin mukaan hänen hallintonsa teki "hyvää työtä" Kenoshassa ja hänen täytyy tavata ihmisiä, jotka olivat paikan päällä.

Trumpilta kysyttiin, uskooko hän läsnäolonsa lisäävän väkivaltaa tai pahentavan jännitteitä. Presidentti ei kokenut asiaa näin, vaan arvioi vierailunsa sen sijaan lisäävän innostusta. Trumpin mukaan hänen vierailunsa voisi myös lisätä Yhdysvaltoja kohtaan koettua rakkautta ja kunnioitusta.

– Ja sen takia menen, koska he tekivät fantastista työtä, hän lisäsi ABC:n mukaan.

Kuvernööri Evers julisti Wisconsiniin viime viikon tiistaina hätätilan ja ilmoitti, että kansalliskaartin läsnäoloa lisätään aiemmasta. Tätä ennen mielenosoituksien yhteydessä oli vandalisoitu paikallisia yrityksiä ja sytytetty kymmeniä rakennuksia tuleen, kertoo Politico .

Kuvernöörin julistuksen jälkeisenä päivänä Trump tviittasi lähettävänsä Kenoshaan lisää liittovaltion joukkoja. Politicon mukaan Trump on tämän jälkeen ottanut kunnian kehityksestä, jota hallinto kuvailee kaupungin laittomuuksien vähentymiseksi.

Trump on ottanut lain ja järjestyksen puolustamisen yhdeksi keskeisistä vaaliteemoistaan. Puoluekokouspuheessaan viime viikolla hän osoitti syyttävän sormen demokraattien suuntaan ja sanoi, että väkivaltaisimmat mellakat ovat olleet demokraattien johtamissa kaupungeissa.

Kenoshassa viime viikolla alkaneet protestit ovat jatkoa toukokuussa alkaneelle rasisminvastaiselle liikehdinnälle Yhdysvalloissa.

Biden: Trump lietsoo väkivaltaa

Trump on kuitannut mielenosoitusaallot lähinnä rikollisena ryöstelynä ja väkivaltana. Tämän väitetyn rötöstelyn vastapainoksi hän on maalannut itsestään kuvaa anarkiaa vastustavana poliisien puolustajana.

Biden sen sijaan on Trumpin mukaan heikko rikollisuuden edessä.

Biden puolestaan syytti maanantaina Pennsylvanian Pittsburghissa pitämässään puheessa Trumpia väkivallan lietsomisesta. 77-vuotias demokraattiehdokas julisti presidentin olleen kansakunnalle myrkyllinen aina virkaanastumisestaan lähtien.

– Tulipalot roihuavat, ja meillä on presidentti, joka lietsoo liekkejä niiden sammuttamisen sijaan, Biden sanoi.

– Istuva presidentti ei kykene kertomaan meille totuutta, hän ei ole kykeneväinen kohtaamaan faktoja, eikä hän ole kykeneväinen parantumaan.

"Koetko olosi turvalliseksi Trumpin vallan alla?"

Trumpin retoriikassa Bidenin Yhdysvalloissa äänestäjien ei ole turvallista elää. Trumpin kampanjassa näitä presidentin piirtämiä kauhukuvia on kuvitettu muun muassa videomateriaalilla hänen oman kautensa aikaisista mielenosoituksista.

Biden pyrki maanantaina kääntämään presidentin väitteet ja kysyi äänestäjiltä: "Koetko todella olosi turvallisemmaksi Donald Trumpin vallan alla?"

Bidenin mukaan Trump ei pysty pysäyttämään väkivaltaa, koska presidentti on ruokkinut sitä vuosien ajan.

Maanantaisessa puheessaan Biden myös tuomitsi viime aikojen mielenosoituksiin liittyneet väkivaltaisuudet.

– Ryöstely ei ole protestointia, tulipalojen sytyttely ei ole protestointia. Mikään tästä ei ole protestointia. Se on yksinkertaisesti laittomuutta, ja siihen syyllistyvät tulisi asettaa syytteeseen, Biden sanoi.

Trump ei suostunut tuomitsemaan tiistaista ampumista

Trump sen sijaan ei suostunut maanantaisessa tiedotustilaisuudessa tuomitsemaan Blaken ampumista seuranneissa mielenosoituksissa tiistaina tapahtunutta ampumista, jossa kuoli kaksi ihmistä ja yksi haavoittui.

Poliisi on pidättänyt veriteosta epäiltynä 17-vuotiaan nuoren miehen, joka oli ollut liikkeellä rynnäkköaseen kanssa ja avannut tulen kohti mielenosoittajia. Pidätetyn on kerrottu olevan Trumpin kannattaja.

Trump kuvaili tilannetta mielenkiintoiseksi ja arvioi videomateriaalin pohjalta, että nuori mies olisi reagoinut häneen kohdistuneeseen hyökkäykseen.

– Se oli mielenkiintoinen tilanne. Näitte saman nauhan, jonka minä näin. Hän yritti päästä pakoon heiltä, siltä se näyttää. Hän kaatui ja sitten he hyökkäsivät häntä vastaan hyvin väkivaltaisesti, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Axiosin mukaan ja kertoi, että tilannetta tutkitaan parhaillaan.

– Luulen, että hän oli isossa pulassa, hän olisi luultavasti voinut saada surmansa, Trump jatkoi.

Axiosin mukaan tilanteesta julkisuudessa levinneessä videomateriaalissa näkyy, kuinka aseistettu nuori mies oli kääntynyt ampuakseen häntä jahdanneita ihmisiä kahteen eri otteeseen. Hän kaatui vasta toisen ampumisyrityksen yhteydessä, tähän mennessä hän oli jo ampunut yhden ihmisen kuoliaaksi.

Trumpilta tiedusteltiin Axiosin mukaan myös hänen mielipidettään siitä, tulisiko asetta kantavien yksityishenkilöiden hänen mielestään vastata mielenosoituksiin. Trump sanoi, että kaikki tulisi hoitaa viranomaisten toimesta. Tämän jälkeen hän käänsi keskustelun poliisin puolustamiseen ja hyökätäkseen "tätä maata kyllästävää kamalaa vasemmistoideologiaa" vastaan.