Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki jatkaa kiisteltyä kaasunetsintää Välimerellä

Turkki aikoo jatkaa maakaasun etsintöjä itäisen Välimeren kiistellyillä vesillä ensi viikon loppupuolelle saakka. Tutkimusalus Oruc Reis ja sitä saattavat sotalaivat lähtivät etsintöihin jo 10. elokuuta, ja operaatiota on tähän mennessä jatkettu jo kahdesti.

Kreikan ulkoministeriö kutsui Turkin ilmoitusta laittomaksi. Ministeriön mukaan Turkki ei ole osoittanut halua neuvotella erimielisyyksistä ja välttää provokaatioita.

– Kreikkaa ei voi kiristää, ulkoministeriö varoitti Al Jazeera -kanavan mukaan.

Kaasunetsinnät ovat kiristäneet entisestään Turkin ja Kreikan välejä, koska maat kiistelevät luonnonrikkauksien hyödyntämisestä samoilla vesillä. Myös EU on kehottanut Turkkia lopettamaan etsinnät ja on uhannut maata pakotteilla, jos kiistaan ei löydetä neuvotteluratkaisua.

Turkki aloitti viikonvaihteessa Välimerellä myös pari viikkoa kestävät sotaharjoitukset. Myös Kreikan laivasto on harjoitellut alueella, muun muassa yhdessä Ranskan kanssa.

Erimielisyyksien taustalla on monimutkainen ja pitkä vyyhti kiistoja vaikutusvallasta ja aluerajoista, jota lupaavat kaasulöydöt ovat vain kärjistäneet. Turkin mukaan sillä on muun muassa osaltaan oikeus hyödyntää luonnonrikkauksia Kyproksen vesillä, jonka pohjoisen turkkilaisosan itsenäisyyttä muuta maat eivät tunnusta.

Turkin ja Kreikan välissä sijaitsevalla Egeanmerellä maat puolestaan kiistelevät siitä, kuinka suuriin aluevesiin Kreikalla on oikeus sille kuuluvien saarten ympärillä. Lähes kaikki Egeanmeren saaret ovat osa Kreikkaa ja osa niistä sijaitsee hyvin lähellä Turkin rannikkoa.