Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punakhmerien painajaismaisen kidutusvankilan johtaja on kuollut 77-vuotiaana

Kambodzhan punakhmerien pahamaineisen kidutusvankila Tuol Slengin johtaja on kuollut 77-vuotiaana, kertoo YK:n tukeman tuomioistuimen edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Myös nimellä Duch tunnettu Kaing Guek Ieu kuoli tuomioistuimen edustajan Neth Pheaktran mukaan keskiviikkona aamuyöstä. Hän kuoli maan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevassa sairaalassa.

AFP kuvailee Duchin olleen punakhmerien hirmuhallinnon aikana hallinnon johtava kuulustelija ja kiduttaja.

Duchin valvonnassa kidutettiin tuhansia miehiä, naisia ja lapsia. Tuol Slengin vankila oli ollut aiemmin koulurakennus, mutta punakhmerien hirmuhallinto muutti pääkaupungin laitamilla olevan opinahjon pahamaineiseksi vankilaksi, jossa hallinnon uhrien huulilta pakotettiin valheellisia todistuksia. Kuulustelujen ja kidutusten uhreiksi joutuneita vankeja lähetettiin edellä mainittujen hirmutekojen jälkeen kuolemaan pääkaupungin laitamille.

Valtaosa vankilan henkilökunnasta koostui kouluttamattomista nuorista pojista, joita oli Duchin mukaan helppo aivopestä, koska he olivat "kuin tyhjiä paperiarkkeja".

New York Timesin mukaan Duch oli ennen punakhmerien valtaan nousua opettaja. Lehden mukaan hän otti "lempinimensä" lastenkirjasta, joka kertoi tottelevaisesta koulupojasta nimeltä Duch.

Lehden mukaan Duch oli hirmuhallinnon jälkeen näyttänyt muuttaneen elämänsä suuntaa dramaattisesti. Hän oli muun muassa kääntynyt kristityksi.

Hän kertoi myös lehden mukaan halunneensa tunnustaa, jotta hän voisi todistaa Tuol Slengin vankilan olleen todellinen. Punakhmerien johtaja Pol Pot oli väittänyt vankilasta kertovien tarinoiden olevan fiktiota.

Tuomioistuin sai aikaiseksi vain kolme tuomiota

YK:n tukema sotarikostuomioistuin oli antanut Duchille elinkautisen vankeusrangaistuksen. Duch sai tuomion rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Duchin tapaus oli ensimmäinen, joka käsiteltiin YK:n alaisessa Kambodzhan sotarikostuomioistuimessa. Duch oli vaatinut tuomion kumoamista sillä perusteella, että hän oli vain totellut käskyjä johtaessaan vankilaa eikä ollut mielestään punakhmerien hierarkian huipulla.

Tuomioistuin sai aikaiseksi vain kolme tuomiota, joista yksi oli Duchin.

Punakhmerit hallitsivat Kambodzhaa 1970-luvulla. New York Timesin mukaan hallinnon alla kuoli ainakin 1,7 miljoonaa kidutusten, teloitusten, ylirasituksen ja hoitamattomien sairauksien myötä.