Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikan pääministeri vaatii Turkkia lopettamaan uhittelun ennen neuvottelujen alkua – Turkki syyttää Kreikkaa valehtelusta

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis vaatii Turkkia lopettamaan uhittelun Kreikkaa kohtaan. Mitsotakisin mukaan uhittelun on loputtava ennen kuin maat voivat aloittaa neuvottelut jännityksen vähentämiseksi maiden välillä itäisellä Välimerellä.

Maiden välit ovat kiristyneet, kun Turkki lähetti tutkimusalus Oruc Reisin ja sitä saattavia sotalaivoja 10. elokuuta maiden väliselle merialueelle etsimään maakaasuesiintymiä.

Mitsotakis sanoi, että Kreikan ulkoministerin Nikos Dendiasin on tarkoitus tehdä selkoa myöhemmin perjantaina YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille Turkin laittomasta toiminnasta.

Kreikka kiisti myöhään torstaina, että se olisi suostunut Naton välittämiin neuvotteluihin Turkin kanssa jännityksen lievittämiseksi maiden välillä. Sekä Kreikka että Turkki ovat Naton jäsenvaltioita.

Turkki vastasi myöhemmin kovasanaisesti ja syytti Kreikkaa vuoropuhelun välttelystä sekä valehtelusta.

– Kreikka osoitti jälleen kerran, ettei se ole halukas vuoropuheluun, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi.

Cavusoglu väitti Kreikan jo suostuneen Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin välittämään vuoropuheluun, mutta olisi myöhemmin kieltäytynyt siitä.

Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades tuomitsi perjantaina Turkin aggressiivisen käytöksen ja vaati neuvotteluja merirajoista sekä kaasunporausoikeuksista. Anastasiades varoitti jännitteiden kasvamisen vaarantavan koko alueen tilanteen.

Taustalla pitkä ja monimutkainen vyyhti

Erimielisyyksien taustalla on monimutkainen ja pitkä vyyhti kiistoja vaikutusvallasta ja aluerajoista itäisellä Välimerellä. Meren lupaavat kaasulöydöt ovat vain kärjistäneet kiistaa.

Turkin mukaan sillä on oikeus hyödyntää luonnonrikkauksia Kyproksen vesillä. Muut maat eivät tunnusta Kyproksen pohjoisen turkkilaisosan itsenäisyyttä.

Turkin ja Kreikan välissä sijaitsevalla Egeanmerellä maat puolestaan kiistelevät siitä, kuinka suuriin aluevesiin Kreikalla on oikeus sille kuuluvien saarten ympärillä. Lähes kaikki Egeanmeren saaret ovat osa Kreikkaa, ja osa niistä sijaitsee hyvin lähellä Turkin rannikkoa – esimerkiksi pieni Kastelorizo vain parin kilometrin päässä.

Kansainvälisen oikeuden mukaan valtioilla on oikeus enimmillään 12 meripeninkulman etäisyydelle rannikosta ulottuviin aluevesiin. Kreikan aluevedet ovat olleet toistaiseksi kuusi meripeninkulmaa.