Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Serbia ja Kosovo sopivat talousliennytyksestä, Trumpin mukaan taistelut vaihtuivat rakkauteen

Serbia ja Kosovo solmivat perjantaina sopimuksen taloussuhteidensa osittaisesta normalisoinnista. Valkoisessa talossa Washingtonissa sorvatun sopimuksen yksityiskohtia ei heti kerrottu, mutta sen uskotaan keskittyvän kaupan esteiden poistamiseen ja liikenneyhteyksien avaamiseen.

– Tähän meni vuosikymmeniä, koska kukaan ei yrittänyt saada sitä tehdyksi. Ennen oli runsaasti taisteluita ja nyt on runsaasti rakkautta. Talous voi yhdistää ihmisiä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Samalla kun sopivat taloussuhteista, Kosovo ja Serbia sopivat myös parantavansa suhteita Israeliin. Kosovo lupasi virallisesti tunnustaa juutalaisvaltion ja Serbia myöntyi siirtämään lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Kosovon ja Serbian suhteita on hiertänyt pahasti kaksi vuosikymmentä sitten käyty sota, jossa sai surmansa ainakin 13 000 ihmistä. Serbia on niin ikään toistuvasti kieltäytynyt tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä.