Serbia ja Kosovo sopivat talousliennytyksestä, Trumpin mukaan taistelut vaihtuivat rakkauteen

Serbian presidentti Aleksandar Vucic (vasemmalla) ja Kosovon pääministeri Avdullah Hoti (oikealla) allekirjoittivat sopimuksen Washingtonissa presidentti Donald Trumpin (keskellä) työhuoneessa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Serbia ja Kosovo solmivat perjantaina sopimuksen taloussuhteidensa osittaisesta normalisoinnista. Valkoisessa talossa Washingtonissa sorvatun sopimuksen yksityiskohtia ei heti kerrottu, mutta sen uskotaan keskittyvän kaupan esteiden poistamiseen ja liikenneyhteyksien avaamiseen.

– Tähän meni vuosikymmeniä, koska kukaan ei yrittänyt saada sitä tehdyksi. Ennen oli runsaasti taisteluita ja nyt on runsaasti rakkautta. Talous voi yhdistää ihmisiä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Samalla kun sopivat taloussuhteista, Kosovo ja Serbia sopivat myös parantavansa suhteita Israeliin. Kosovo lupasi virallisesti tunnustaa juutalaisvaltion ja Serbia myöntyi siirtämään lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Kosovon ja Serbian suhteita on hiertänyt pahasti kaksi vuosikymmentä sitten käyty sota, jossa sai surmansa ainakin 13 000 ihmistä. Serbia on niin ikään toistuvasti kieltäytynyt tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut