Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Assangen oikeudenkäynti jatkui Lontoossa, kestää viikkoja

Tietovuotaja Julian Assangen, 49, oikeudenkäynti jatkui maanantaina Lontoossa koronapandemian tuoman kuukausien viivytyksen jälkeen. Yhdysvallat vaatii Britanniaa luovuttamaan Assangen, jota se syyttää vakoilusta.

Assangea on pidetty lontoolaisessa Belmarshin vankilassa siitä lähtien, kun Ecuador hääti hänet Lontoon suurlähetystöstään viime vuoden huhtikuussa. Assange pakoili lähetystössä seitsemän vuotta Ruotsin ja Yhdysvaltojen viranomaisia.

Oikeustalon luokse oli kokoontunut koko joukko Assangen tukijoita, jotka vaativat tietovuotajan vapauttamista. Mukana oli muun muassa muotisuunnittelija Vivienne Westwood, jonka mukaan Assange on auttanut paljastamaan valtoimenaan rehottavaa korruptiota.

Assangen elämänkumppani ja hänen kahden pienen poikansa äiti Stella Morris, 37, vei aikaisemmin päivällä pääministeri Boris Johnsonille 80 000 nimen vetoomuksen, jossa vaadittiin pääministeriä estämään luovuttaminen.

Luvassa voi olla toista sataa vuotta vankeutta

Jos Assange luovutettaisiin Yhdysvaltoihin ja tuomittaisiin siellä kaikista niistä syytteistä, joita häntä vastaan on nostettu, tietovuotaja voisi saada jopa 175 vuoden tuomion.

Assangen asianajajat ovat toistuvasti muistuttaneet päämiehensä horjuvasta terveydestä sekä koronavirustartunnan mahdollisuudesta vankilassa. Riippumaton YK:n ihmisoikeusasiantuntija varoitti marraskuussa, että kuukausien vankeus on huonontanut pahasti Assangen terveyttä.

Euroopan neuvoston mukaan Assangen luovuttaminen Yhdysvaltoihin olisi "jäätävä isku" sananvapaudelle.

Oikeuskäsittelyn ennakoidaan tällä kertaa kestävän kolmesta neljään viikkoon. Mikäli oikeus aikanaan päätyisi Assangen luovuttamisen kannalle, tullaan päätöksestä vuorenvarmasti valittamaan. Oikeustaistelu saattaa lopulta kestää vuosia.

Assange perusti Wikileaks-vuotosivuston vuonna 2006. Sivusto nousi maailmanmaineeseen sen julkaistua satojatuhansia Yhdysvaltojen asevoimien salaisia asiakirjoja.