Ukrainalaisuutistoimisto: Oppositiojohtaja Kalesnikava kieltäytyi poistumasta Valko-Venäjältä Ukrainaan ja repi passinsa

Valko-Venäjän rajaviranomaisten mukaan opposition johtohahmon Maryia Kalesnikavan on nähty ylittävän Valko-Venäjän ja Ukrainan raja varhain tiistaiaamuna. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Niilo Simojoki / STT

Ukrainalaisen uutistoimiston Interfaxin nimettömän lähteen mukaan Valko-Venäjän oppositiojohtaja Maryia Kalesnikava olisi kieltäytynyt poistumasta Valko-Venäjältä.

Lähteen mukaan Kalesnikava olisi repinyt passinsa, kun hänet yritettiin viedä ulos maasta. Tietoa ei ole vahvistettu.

Myös Ukrainan apulaissisäministeri Anton Herashenko sanoi Interfaxin mukaan, että Kalesnikava ei saapunut Ukrainaan, koska hän sai estettyä oman poistamisensa maasta.

Kaleniskavan kohtalosta annettu ristiriitaista tietoa

Valko-Venäjän rajaviranomaiset kertoivat tänään, että eilen kadonnut Kalesnikava olisi poistunut maasta. Pian tämän jälkeen nämä kuitenkin kertoivat, että hänet olisikin pidätetty.

Kalesnikava katosi eilen aamuna, kun silminnäkijöiden mukaan maskein varustautunut miesjoukko nappasi tämän minibussiin ja kuljetti toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan.

Valko-Venäjän poliisi on kiistänyt pidättäneensä Kalesnikavan.

Euroopan maat ovat vaatineet selvitystä Kalesnikavan olinpaikasta. Hän on tähän mennessä ollut opposition kolmesta naisjohtajasta ainoa, jota ei ole pakotettu pakenemaan ulos maasta.

Yli 600 ihmistä otettu kiinni

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä maan presidenttiä Aljaksandar Lukashenkaa vastaan jo elokuun alusta lähtien.

Lukashenka voitti vilpillisenä pidetyt presidentinvaalit. Hänen vastaehdokkaansa, oppositiojohtaja Svatljana Tsihanouskaja on paennut Liettuaan.

Valko-Venäjän mielenosoituksiin kokoontui viimeksi sunnuntaina yli 100 000 ihmistä. Viranomaiset ovat perinteisesti suorittaneet pidätyksiä protestien jälkeen, ja ne ovat kohdistuneet etenkin opposition johtohahmoihin.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell vaati eilen Valko-Venäjää vapauttamaan yli 600 "poliittisin perustein" vangittua ihmistä. Sunnuntain pidätysaallossa otettiin kiinni 633 ihmistä laittomista kokoontumisista.

Opposition presidenttiehdokas: Valkovenäläiset tarvitsevat kansainvälisen yhteisön apua ja painetta

Valko-Venäjän oppositiojohtaja, presidenttiehdokas Svatljana Tsihanouskaja sanoo, että kansainvälisen yhteisön on autettava valkovenäläisiä ja kohdistettava kansainvälistä painetta maan hallintoon.

Tsihanouskaja puhui videon välityksellä Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Hänen mukaansa ihmisoikeuksia rikkoviin tahoihin on kohdistettava sanktioita. Tsihanouskajan mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenka ei edusta enää maata, ja tämän kanssa yhteistyötä tekevät tahot tekevät sen "omalla riskillään".

Tsihanouskaja on tällä hetkellä Liettuassa, jonne tämä oli pakotettu pakenemaan presidentinvaalien jälkeen.

Venäjä ja Serbia osallistuvat sotaharjoitukseen Valko-Venäjällä

Venäjän ja Serbian sotilaita osallistuu myöhemmin tällä viikolla alkavaan sotaharjoitukseen Valko-Venäjällä, kertoo uutistoimisto Belta . Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan harjoituksen nimi on "Slaavilainen veljeys 2020" ja se järjestetään Brestskyn harjoitusalueella 10.–15. syyskuuta. Kolmen maan joukot harjoittelevat terrorismin torjuntaa.

Ministeriön mukaan kyseessä on jokavuotinen harjoitus, joka järjestettiin viime vuonna Serbiassa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut