Vesa-Matti Loiri muistelee Vexi Salmea lämmöllä: "Tiukka, mutta armollinen - minulle hyvin rakas ihminen" – yhteistyö alkoi Loirin ensimmäisestä Eino Leino -levystä

Vexi Salmi oli kuollessaan 77-vuotias. Milla Takala / LEHTIKUVA

STT

– Vexi antoi minulle mahdollisuuden, hän antoi minun tehdä sellaisia levyjä ja tekstejä, jotka ovat minulle tärkeitä. Niistä tiedettiin, että ne ovat erikoisia eivätkä mitään myyntivaltteja, taiteilija Vesa-Matti Loiri muistelee tänään kuollutta Veikko "Vexi" Salmea.

Salmi, 77, menehtyi nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen helsinkiläisessä hoitokodissa. Yksi suomalaisen suursanoittajan tekstien tulkitsijoista oli Loiri. Salmi toimi myös tuottajana muun muassa ensimmäisellä, vuonna 1978 julkaistulla Eino Leino -levyllä. Se oli myös lähtölaukaus kahden kansantaiteilijan yhteistyölle.

– Kun Leino ykkönen tehtiin ja yksi tai kaksi laulua oli laulamatta, huomasin äänittäjä Martin Brushanen Kulosaaren-studiolle mennessä, että Brushane, säveltäjä Perttu Hietanen ja sovittaja Taisto Wesslin olivat allapäin. Meiltä oli yhtäkkiä rahoittaja lähtenyt alta pois. Meillä oli melkein valmis kakku.

Salmella oli tuolloin levy-yhtiö, jolle Loiri ja kumppanit tarjosivat melkein valmista levyä.

– Salmi otti sen vastaan, ja siitä alkoi meidän yhteistyömme. Yhteistyömme myös jatkui, olimme hyviä ystäviä ja tapasimme paljon, Loiri kertoo.

Huomionarvoinen poiminta Salmen ja Loirin yhteistyön hedelmistä on esimerkiksi Kassu Halosen säveltämä joululaulu Sydämeeni joulun teen, joka julkaistiin vuonna 1988 samannimisellä albumilla.

Tekstejä tuli jopa 20 viikossa

Yli 3 000 levytettyä laulua sanoittanut ja eräänlaisen elämäntyön pelkästään Irwin Goodmanina tunnetun Antti Hammarbergin kanssa tehnyt Salmi oli hyvin tuottelias. Loiri muistaa, että esimerkiksi vuonna 1989 julkaistua Unelmia-levyä tehdessä teksteistä piti karsia pois "80 prosenttia".

– Tekstejä alkoi tulla 20 viikossa. Sanoin hänelle, että paina vähän jarrua. Valittiin niistä levylle sitten vain hienoimmat tekstit. Sain tehdä juuri mitä halusin, Vexi ymmärsi. Vexi löysi jossain vaiheessa sellaisen hyvin henkisen tien näissä teksteissään. Valtavan hienoja tekstejä. En tiedä, missä ne loput ovat, joita ei levylle mahtunut. Toivottavasti ovat tallella, Loiri sanoo.

Salmi ja Loiri viettivät lopulta aikaa työn ulkopuolella harvoin lukuunottamatta muutamaa tiiviimpää jaksoa.

– Kyllä me aina silloin tällöin jouduimme toisiamme auttamaan vähän pulastakin. Kumpikin osasimme aina vähän irrotella, eikä se aina meillä helppoa ollut.

Työssä Vexi oli Loirin mukaan tiukka ja osasi pitää oman päänsä, mutta oli kuitenkin armollinen laulajan näkökulmasta.

– Hän oli minulle hyvin rakas ihminen. Suuri menetys, turhan aikaisin lähti. Mutta niinhän tässä on lähtenyt monta hienoa taiteilijaa. Hyvää matkaa vaan Vexille.

Salmen sanoituksia tulkitsivat myös esimerkiksi Kirka ja Katri Helena. Hänelle myönnettiin uransa aikana useita kunnianosoituksia, muun muassa kaikkien aikojen ensimmäinen Reino Helismaa -palkinto vuonna 1989.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut