Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin myöntää: Tavoite 75 prosentin työllisyydestä karkaa, koronapandemia muuttanut toimintaympäristöä rajusti

Ratkaisuja haetaan yhteisövero-osuuden nostosta ja valtionosuuksien rukkaamisesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen tavoite työllisyyden nostamisesta 75 prosenttiin tämän hallituskauden aikana on karkaamassa.

Marin kommentoi asiaa Kuntamarkkinoiden paneelikeskustelussa, jossa puolueiden edustajia pyydettiin arvioimaan, toteutuuko tavoite. Myös muut hallituspuolueiden puheenjohtajat asettuivat kyselyssä samalle kannalle, tosin vihreiden Maria Ohisalo epäröi vastaustaan.

– Kyllä tämä koronatilanne, tämä poikkeuksellisen syvä globaali pandemia ja kriisi, on tuonut meidän toimintaympäristöömme sellaisen määrän muutoksia, että ne reunaehdot joista hallitusohjelmaa rakennettiin, ovat murentuneet, Marin sanoi.

Hallitus neuvottelee alkuviikosta ensi vuoden budjetista, minkä lisäksi sen odotetaan sopivan työllisyyttä lisäävistä uudistuksista. Marinin mukaan budjettiriihessä tehdään päätöksiä 30 000 työllisen osalta ja luodaan näkymä siitä, miten päätökset konkretisoituvat.

Marin vetosi kuntiin: "ottaisitte iskua vastaan"

Ensi viikon budjettiriihestä on tulossa Marinin mukaan konkreettisia päätöksiä kuntien vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Hänen mukaansa toimien pitää olla mittavia.

Marin sanoi puoluejohtajien paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoilla, että ratkaisuina ovat esillä ainakin yhteisövero-osuuden korotuksen jatkaminen sekä valtionosuuksien rukkaaminen.

Paikalla olevat hallituspuolueiden puheenjohtajat kannattivat kumpaakin muutosta.

Lisäksi on Marinin mukaan selvää, että koronaviruksesta aiheutuvat suorat lisäkustannukset esimerkiksi testaamisesta ja tartuntojen jäljittämisestä korvataan kunnille täysimääräisesti.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti tärkeänä, että nimenomaan valtionosuuksien jakamista tarkastellaan, sillä silloin toimet ulottuvat myös niihin kuntiin, joiden talous ei ole yhteisöverotuottojen varassa.

Kuntaliiton mukaan kuntien talouteen on tulossa ensi vuonna 1,7 miljardin lovi, kun huomioidaan niille koronaviruksesta koituvat lisäkustannukset ja tulonmenetykset.

Pääministeri vetosi myös kuntapäättäjiin, jotta myöskään kunnissa ei tehtäisi kasvun edellytyksiä nakertavia ratkaisuja.

– Vetoan siihen, että opettajia ei irtisanottaisi tai lomautettaisi, että ihmisiä ei irtisanottaisi tai lomautettaisi, vaan myös kunnat nyt ottaisivat tässä akuutissa kriisitilanteessa iskua vastaan ja pyrkisivät selviytymään tästä yli, Marin sanoi.

Orpo: Sote-uudistus nykymuodossaan pitäisi hylätä

Kuntien tehtävät ja niistä koituvat kustannukset nousivat esiin keinona helpottaa kuntien talousahdinkoa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että juuri nyt ei pitäisi tehdä uudistuksia vaan keskittyä pelastamaan olemassa olevaa ja turvaamaan palveluita. Hallituspuolueista ihmeteltiin, eikö Orpon mielestä sote-uudistusta tarvitakaan.

Orpo vastasi, että sote-uudistus on ilman muuta tehtävä, mutta ei nykyisellä mallilla.

– Tarkoitus olisi päästä tehokkaammin hoitoon ja parantaa kustannustehokkuutta, kumpikaan ei ole toteutumassa. Ja siksi minusta tällä mallilla ei pitäisi mennä eteenpäin, vaan pitäisi kiireesti muuttaa sitä, Orpo sanoi.