Mies iski toista miestä metsästysveitsellä kurkkuun, hovin mukaan teko ei ollut murha vaan tappo – tuomittu väitti tulleensa lavastetuksi

Jecaterina Mantsinen / STT

Toisen miehen metsästysveitsellä jouluna 2018 surmannut mies tuomittiin Helsingin hovioikeudessa taposta. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen murhasta elinkautiseen.

Oikeuden mukaan tuomittu pahoinpiteli jouluaaton aikaan uhria ensin toisen miehen kanssa kylpyhuoneessa. Uhria lyötiin ja potkittiin ylävartaloon, päähän ja alaraajoihin, ja tämä jätettiin kylpyhuoneen lattialle makaamaan. Tämän jälkeen tuomittu palasi metsästysveitsen kanssa ja viilsi uhria pään ja kasvojen alueelle ja iski veitsen tämän kurkkuun, oikeus toteaa.

Hovi katsoi käräjäoikeuden tavoin, että teko oli erityisen raaka. Se ei kuitenkaan pitänyt sitä erityisen julmana tai kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Käräjäoikeus oli katsonut, että pahoinpitely jatkui suhteellisen pitkään. Hovi taas perusteli lievempää rikosnimikettä sillä, että sen mukaan tekoa ei pyritty pitkittämään, eikä siihen liittynyt suunnitelmallisuutta.

– Teossa ei myöskään ole käytetty useita eri tekovälineitä. Veitsen iskuja ja viiltoja on ollut yhteensä alle kymmenen eivätkä kaikki niistä ole olleet yhtä vaarallisia kuin ne iskut, joilla uhrin kuolemaan johtaneet kaulan alueen vammat on aiheutettu.

Syytti lavastukseksi

Tuomittu kiisti syytteen. Hän sanoi ettei ollut kohdistanut uhriin väkivaltaa tai tappanut tätä. Tuomitun mukaan uhri tapettiin hänen asunnossaan, jossa oli tapahtuma-aikaan myös kaksi muuta ihmistä.

Tuomittu vetosi siihen, että hänen syyllisyydestä kertoi ainoastaan toinen mies. Hän sanoi hovioikeuteen toimittamassaan vastauksessa, että tämä saattoi lavastaa hänet.

– Vaihtoehtoinen tapahtumainkulku, jonka mukaan (toinen mies) oli tehnyt teon, oli muun todistelun nojalla yhtä mahdollinen kuin syytteen mukainen tapahtumainkulku, tuomittu katsoi.

Oikeus ei kuitenkaan uskonut tuomitun selitystä muun muassa todisteena olleiden viestien takia, ja koska toinen mies oli pyrkinyt selvittämään rikosta poliisille.

Irwin Antton Heike, 26, tuomittiin taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta 12 vuoden vankeusrangaistukseen.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut