Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP: Euroalueen talous supistuu tänä vuonna kahdeksalla prosentilla, ensi vuonna talous taas nousu-uralle

Euroopan keskuspankki EKP ennustaa, että euroalueen talous kutistuu tänä vuonna kahdeksalla prosentilla. Euroalueen talous kuitenkin lähtee taas ensivuonna kasvu-uralle. Keskuspankki ennustaa, että ensi vuonna talous kasvaa viidellä prosentilla ja 3,2 prosentilla vuonna 2022.

Euroalueen talous kutistui tämän vuoden toisella neljänneksellä ennätykselliset 12 prosenttia.

Ensi vuonna inflaatio on EKP:n arvion mukaan yhden prosentin ja vuonna 2022 1,3 prosenttia.

EKP lisäksi torstaina kertoi, että se on päättänyt pitää ohjauskoron odotetusti ennallaan nollassa prosentissa.

Lisäksi EKP:n neuvosto päätti, että maksuvalmiusluoton korko pysyy 0,25 prosentissa ja pankkien talletuskorko -0,50 prosentissa.

EKP:n neuvosto odottaa, että korot pysyvät nykyisellä tasolla tai alemmalla tasolla, kunnes inflaationäkymät palautuvat riittävän lähelle kahta prosenttia.

Euroopan keskuspankki sanoo, että se on valmis käyttämään kaikkia soveliaita keinoja varmistaakseen, että inflaatio liikkuu kohti tavoitetta.

EKP lisäksi muun muassa kertoi, että se jatkaa koronapandemiaan liittyvää osto-ohjelmaansa. Ohjelmaan on varattu 1 350 miljardia euroa.

Ohjelman avulla EKP pyrkii pitämään lainojen kulut matalina.

PEPP-ohjelmana tunnetun osto-ohjelman kautta on tarkoitus tehdä ostoja ainakin kesäkuun 2021 loppuun saakka tai ainakin siihen asti, kunnes EKP katsoo, että koronan kriisivaihe on ohi.