Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi

Yhdysvalloissa alkoi perjantaina odotettu ja suurta huomiota kerännyt oikeudenkäynti. Mustan George Floydin toukokuisesta kuolemasta syytetyn poliisin Derek Chauvinin oli määrä astua oikeuden eteen Minneapolisissa.

Syytteessä olevat poliisit syyttelevät tapahtuneesta toisiaan, kertoi Washington Post . Lehti oli tutustunut oikeudenkäyntiä varten laadittuihin asiakirjoihin.

Tapahtumista Minnesotan Minneapolisissa on syytteessä neljä entistä poliisia. Paikalla olleet nuoremmat poliisit vierittävät syytä virkaiältään vanhemman kollegan harteille. Tämä puolestaan sanoo vain avustaneensa pidätystilanteessa.

Nelikosta pisimpään poliisina toiminut Derek Chauvin painoi tilanteesta kuvatun videon perusteella Floydia polvellaan kaulasta maahan useiden minuuttien ajan. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään.

Chauvinia syytetään tahattomasta toisen asteen murhasta ja kolmannen asteen murhasta, mitkä vastaisivat Suomessa suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta. Heidät kaikki on irtisanottu viroistaan.

Tilanteen johtovastuu epäselvä

Washington Postin mukaan poliisien kertomukset tapahtumista poikkeavat merkittävästi toisistaan esimerkiksi sen osalta, kuka oli vastuussa tilanteen johtamisesta. Niissä kuitenkin sanotaan, että Floydin, 46, ei olisi pitänyt kuolla tilanteessa.

Kaikkien syytettyjen puolustus vetoaa muun muassa siihen, että Floydin elimistöstä löydetty lääkeaine fentanyyli olisi vaikuttanut hänen kuolemaansa. Fentanyylia käytetään laittomasti huumausaineena, ja se voi lamauttaa hengityksen. Puolustuksen odotettiinkin vetoavan siihen, että Floyd olisi kuollut fentanyylin yliannostukseen.

Syyttäjien mielestä poliisien syyllisyyttä pitäisi arvioida yhteisessä oikeudenkäynnissä, mutta syytettyjen asianajajat ovat pyytäneet erillisiä oikeudenkäyntejä.

Lähteenä myös AFP