Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanin hallitus ja Taleban aloittivat aseleponeuvottelut – mahdollinen rauha siintää ehkä vasta vuosien päässä ja on kovan työn takana

Afganistanin hallituksen ja Taleban-sissiliikkeen aseleponeuvottelut alkoivat lauantaina Dohassa Qatarissa. Neuvotteluista odotetaan vaikeita ja pitkiä.

Neuvottelujen avausjuhlallisuuksissa paikalla ollut Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kutsui neuvotteluja historiallisiksi ja kehotti osapuolia tarttumaan mahdollisuuteen saada Afganistaniin rauha.

– Tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana riittää haasteita. Teidän tulee kuitenkin muistaa, että ette toimi ainoastaan tämän sukupolven, vaan myös tulevien sukupolvien, lapsienne ja lastenlapsienne eteen, ulkoministeri evästi.

Afganistanin hallituksen valtuuskuntaa johtava Abdullah Abdullah vaati neuvottelujen aluksi Afganistaniin välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Hän muistutti, että 12 000 siviiliä on saanut surmansa ja 15 000 haavoittunut sen jälkeen kun Taleban ja Yhdysvallat sopivat amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä helmikuun lopussa.

Talebanin edustaja Mullah Abdul Ghani Baradar ei omassa puheenvuorossaan maininnut tulitaukoa, mutta toisti talebanien vaatimuksen siitä, että Afganistania on tulevaisuudessa johdettava islamilaisten lakien mukaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ylisti hänkin neuvottelujen alkua Twitterissä.

– Tämä on historiallinen mahdollisuus. Nato pysyy Afganistanin rinnalla varmistaakseen, ettei saavutettua edistystä hukata eikä maasta koskaan enää tule terroristien turvapaikkaa, Stoltenberg kirjoitti.

Mahdollisen rauhansopimuksen aikaansaamiseen voi mennä vuosia, koska kummankin osapuolen olisi tehtävä merkittäviä myönnytyksiä. Taleban haluaisi perustaa Afganistaniin tiukkaa islamin tulkintaa ajavan valtion, kun taas maan nykyinen hallinto kannattaa vapaamielisempää suuntausta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on usean otteeseen sanonut, että hän haluaisi kaikkien ulkomaisten joukkojen lähtevän Afganistanista ensi vuoden aikana.

Parta harmaantui, sota jatkuu

Odotukset pikaisesta rauhasta eivät olleet korkealla Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

– Partani oli musta, kun sota alkoi. Nyt se on lumenvalkoinen, ja sota jatkuu edelleen. En usko sodan loppuvan pian, koska kumpikin osapuoli haluaa saada läpi kaikki omat vaatimuksensa ja oman järjestelmänsä, pohti Obaidullah, 50.

Monet Afganistanissa pelkäävät, että Talebanin paluu valtaan merkitsisi myös julman sharia-lain paluuta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kehottanut osapuolia kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

– Osapuolien, samoin kuin tulevan Afganistanin hallituksen, tulee kunnioittaa naisten oikeuksia ja lehdistönvapautta, lopettaa kidutuksen käyttö tutkintavankeudessa ja varmistaa, että väärinkäytöksien uhriksi joutuneet saavat oikeutta, muistutti järjestön edustaja Patricia Gossman.