Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ja Harris matkaavat Kaliforniaan tutustumaan palotuhoihin – Oregonin ilmanlaatu maailman huonoimpien joukossa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris matkustavat maanantaina kumpikin Kaliforniaan tutustumaan osavaltion historiallisen pahoihin maastopaloihin.

Palot ovat jo nyt tuhonneet maastoa arviolta saman verran kuin mitä New Jerseyn osavaltio on kooltaan. Niissä on varmistettu kuolleen nelisenkymmentä ihmistä, mutta kymmeniä on edelleen kateissa.

Ainakaan demokraattien tukijat eivät olleet innoissaan presidentin tulosta.

– Kyse on ilmastonmuutoksesta, mutta meillä on hallinto, joka työntää päänsä hiekkaan, arvosteli Los Angelesin demokraattipormestari Eric Garcetti CNN-uutiskanavalla.

Trump, joka ei kampanjassaan juuri ole kommentoinut paloja, tarjosi Nevadassa pitämässään tilaisuudessa lääkkeeksi jo aikaisemminkin esille ottamaansa metsänhoitoa.

– Tällaista siellä ei ole koskaan ollut. Muistakaapa yksinkertainen neuvoni: metsänhoito.

Garcettin mukaan Trump loukkasi kommenteillaan Kalifornian asukkaita.

– Menepä sanomaan palomiehille, ettei ilmastonmuutos ole todellisuutta. Tässä ei ole kyse metsänhoidosta tai haravoimisesta, Garcetti äyskähti.

"Tämä on apokalyptistä"

Viranomaisten mukaan Oregonin osavaltion ilmanlaatu oli viikonloppuna maailman huonoimpien joukossa ja osassa osavaltiota jopa vaarallisen huono. Kalifornian San Franciscossa ihmisiä on taas kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

– Tämä on apokalyptistä. Samalla kun yhteisömme ovat jättimäisen haasteen edessä, kun koko Yhdysvaltain länsirannikko on tulessa, meillä on presidentti, joka kieltäytyy hyväksymästä sitä, että nämä eivät ole pelkkiä maastopaloja, nämä ovat ilmastonmuutoksen aikaansaamia paloja, kiivaili Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee.

Maastopalojen sammutustöiden on pelätty vaikeutuvan entisestään, kun viileämpi sää päättyy maanantaina ja ilma muuttuu kuumemmaksi sekä kuivemmaksi.