Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -esitys sittenkin alkuperäisellä aikataululla ja roolituksella

Kansallisteatteri ei sittenkään lykkää Kaikki äidistäni -näytelmän ensi-iltaa. Tiistaina ensiesityksensä saava näytelmä myös nähdään alkuperäisellä roolituksella, Kansallisteatteri tiedotti maanantaina.

Viikonloppuna Kansallisteatteri kertoi siirtävänsä Kaikki äidistäni -näytelmän ensi-iltaa ja harkitsevansa vielä näytelmän roolitusta. Kritiikkiä sai sosiaalisessa mediassa se, että näytelmässä oli nimetty mies, näyttelijä ja ohjaaja Janne Reinikainen esittämään roolihahmoa, jonka tulkittiin olevan transnainen.

Maanantaina Kansallisteatteri korosti, että Reinikaisen esittämä henkilöhahmo ei ole transnainen vaan transvestiitti. Transvestiiteilla on tarve eläytyä vastakkaisen sukupuolen rooliin muun muassa pukeutumalla.

Näytelmä perustuu Pedro Almodovarin elokuvaklassikkoon vuodelta 1999, ja se palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla.

Teatteritulkinta perustuu Samuel Adamsonin vuonna 2007 Lontoossa kantaesitettyyn näytelmäsovitukseen. Toisin kuin Almodovarin elokuvassa, Adamsonin näytelmässä hahmo ei ole transsukupuolinen, vaan transvestiitti. Ohjaaja Anne Rautiaisella oli alun perin idea roolittaa teos Kansallisteatterissa elokuvan mukaisesti siten, että hahmon olisi näytellyt transsukupuolinen ammattinäyttelijä.

– Olen pahoillani ristiriitaisesta ja virheellisestä viestinnästäni roolin suhteen. Emme ole missään vaiheessa halunneet loukata ketään. Olen myös syvästi pahoillani Janne Reinikaisen syyttä kokemasta kohtelusta, Rautiainen totesi teatterin tiedotteessa.

Kaikki äidistäni -näytelmän tiistain ensi-ilta on Suomen kantaesitys.