Suomi järjestää Afganistan-apukokousta Geneveen marraskuussa – Afganistanin hallituksen ja Taleban-liikeen neuvottelut ovat herättäneet varovaisia toiveita rauhasta vuosikymmenten sodan jälkeen

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Afganistanissa on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Suomi järjestää yhdessä YK:n ja Afganistanin hallituksen kanssa kansainvälisen Afganistan-apukonferenssin Genevessä 23.–24. marraskuuta. Konferenssiin odotetaan edustajia yli 70 maasta, kansainvälisistä järjestöistä ja kansalaisjärjestöistä.

Kokous osuu Afganistanin kannalta historialliseen hetkeen. Maan hallitus ja Taleban-liike aloittivat vihdoin viime viikonloppuna ensimmäiset suorat neuvottelut toistensa kanssa Dohassa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Afganistanissa on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha.

Dohan neuvotteluista on povattu hyvin pitkiä ja vaikeita. Afganistanin hallitus vaati keskustelujen aluksi maahan välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Talebanin pääneuvottelija taas ei tulitaukoa maininnut vaan puhui liikkeen halusta saada Afganistaniin islamilainen hallinto.

Suoria neuvotteluja edelsi Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuussa solmima sopimus, jonka on määrä johtaa ulkomaisten joukkojen vetäytymiseen maasta ensi vuoden kevääseen mennessä.

Haavisto: Naisten osallistuminen tärkeää

Diplomaattilähteiden mukaan apukonferenssin haasteena onkin saada kansainvälistä tukea maahan tilanteessa, jossa ei varmuudella tiedetä, millainen hallitus maata muutaman vuoden kuluttua johtaa ja miten miljardeja maksaneen aiemman kehityksen saavutukset voidaan turvata.

On hyvin todennäköistä, että Afganistanin pinta-alasta jo puolta hallitseva Taleban tulee tavalla tai toisella lähivuosina mukaan maan hallitukseen. Toisaalta Afganistanin tuloista selvästi yli puolet on kansainvälistä apua, ja ilman sen jatkumista valtio diplomaattiarvioiden mukaan romahtaa.

Vastaavia tukilupauskonferensseja on järjestetty neljän vuoden välein, eli Genevessä olisi tarkoitus sopia kehitys- ja tukisitoumuksista vuosille 2021–24. Epävarmuus konkretisoituu esimerkiksi siinä, miten turvata Afganistanin naisten parantunut asema.

– Laaja-alainen osallistaminen ja naisten merkityksellinen osallistuminen rauhanprosessin kaikkiin vaiheisiin on rauhan ja kehityksen kannalta elintärkeää, ulkoministeri Haavisto korostaa.

Hajoavatko talebanien rivit?

Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen mukaisesti amerikkalaisjoukkojen vetäminen pois maasta jatkuu. Siinä missä länsimaiden aseellinen voima maassa vähenee, kansainvälisen avun ja sen ehdollistamisen merkitys korostuu. Geneven apukonferenssi onkin siksi mitä suurimmassa määrin poliittinen tapahtuma.

Erään diplomaatin mukaan avun kautta vaikuttamisessa on kysymys siitä, kuinka paljon "narulla voi työntää". Selvää on hänen mukaansa kuitenkin, etteivät länsimaiset veronmaksajat aio rahoittaa paluuta 1990-luvun tapaiseen Taleban-hallintoon.

Toiveikkuutta herättää se, että Taleban-liikkeen luonne vaikuttaa muutamassa vuosikymmenessä muuttuneen. Eri kyselyiden ja diplomaattilähteiden perusteella liikkeen johtajistosta iso osa haluaisi jo rauhaa, eikä taistelijoiden motivoiminen ole ollut enää yhtä helppoa. Väkivaltaisuuksissa kuolee silti yhä kymmeniä ihmisiä joka päivä.

Tilannetta tuntevat pitävät mahdollisena, että Taleban voi hajota rauhanomaisen yhteistyön puolustajiin ja vastustajiin.

Toiveikkuutta sovinnon suhteen lisää se, että talebanien tärkein tukija Pakistan on nyt diplomaattilähteiden mukaan aiempaa enemmän rauhanprosessin tukena.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut