Aila-myrsky on katkonut sähköt jo yli 60 000:lta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas"

Aamuyöllä myrskyn keskus oli Keski-Suomen ja Pohjois-Savon yllä

Esimerkiksi Helsingissä pelastuslaitos kehotti ihmisiä varautumaan myrskyyn keräämällä pihoilta pihakalusteet ja irtotavaran, jotka voivat tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Milja Rämö, Pertti Mattila / STT

Suomessa etenevä Aila-myrsky on katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Sähkökatkokartan mukaan aamukahdeksalta oli sähköttä yli 61 000 taloutta.

Sähköjä on poikki erityisesti länsirannikolla, mutta myös muualla maassa on sähköttömiä kotitalouksia. Sähköjä oli aamukahdeksalta poikki 140 kunnassa. Eniten sähkökatkoja oli Pohjanmaan Mustasaaressa, missä sähköttä oli yli 5 000 taloutta.

Savossa sähköt poikki muutamilta tuhansilta Savon Voiman alueella

Pohjanmaan pelastuslaitokselta päivystävä palomestari Kaj Enqvist kertoi STT:lle, että jo aamuyöllä alueella oli ollut selvästi yli sata vahingontorjuntatehtävää. Hänen mukaansa puita oli kaatunut muun muassa sähkölinjojen päälle. Lisäksi esimerkiksi katuvalaisinpylväitä oli kaatunut.

– Ei vielä helpota. Siellä on kova myräkkä edelleen, Enqvist sanoi.

Toiseksi eniten sähkökatkoksia oli aamulla Porissa.

Janne Kumpulainen, yksi Satakunnan päivystävistä palomestareista, kertoi, että puita oli kaatunut Porin seudulla tielle ja sähkölinjoille.

Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Huono ajokeli monin paikoin

Aamun työmatkaliikenteessä on syytä varautua huonoon ajokeliin laajoilla alueilla läntisessä ja keskisessä Suomessa. Tampereen tieliikennekeskus varoitti, että puuskittainen tuuli haittaa liikennettä kaikissa Pohjanmaan maakunnissa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomen maakunnassa sekä Varsinais-Suomessa.

Varhain aamulla myrskyn keskus oli Keski-Suomen ja Pohjois-Savon yllä ja suuntasi kohti kaakkoa. Aamun aikana tuulet voimistuvat Suomen länsiosissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoi STT:lle, että torstaina päivällä voimakkaat tuulet siirtyvät kohti itää ja etelää.

Siiskonen kertoi STT:lle, että myrskyn aikana ei ole rikottu kaikkien aikojen ennätyksiä, mutta syyskuiseksi myrskyksi Aila on poikkeuksellisen voimakas.

Aikaisin aamuyöstä mitattiin Pietarsaaren Kallanin sääasemalla tuulenpuuska, jossa puuskan nopeus oli 35,3 metriä sekunnissa.

Keskituuli, eli tuulen nopeuden keskiarvo kymmeneltä minuutilta, puhalsi esimerkiksi Rauman Kylmäpihlajan sääasemalla runsaat 29 metriä sekunnissa, Siiskonen kertoi.

Ilmatieteen laitoksen Twitterissä julkaistun kartan mukaan aamuseitsemän aikoihin länsirannikolla tuuli puhalsi yli 20 metriä sekunnissa. Sisämaassa tuulen nopeuden arvioidaan olevan yli 15 metriä sekunnissa.

Tuulen nopeus voi Selkämerellä olla yli 30 metriä sekunnissa. Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä tuuli voi puhaltaa yli 25 metriä sekunnissa.

Tulva- ja tuulivaroituksia

Ilmatieteen laitos varoitti hyvin vaarallisesta tuulesta Satakunnassa, Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Ilmatieteen laitokselta korostetaan, että varoituksia kannattaa seurata ympäri maata torstain aikana.

Lisäksi ainakin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa on voimassa tulvavaroitus.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet, päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta sanoi aiemmin tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut