Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa 49 uutta koronatartuntaa – THL:n ylilääkärin mukaan tartunnat lisääntyneet huolestuttavasti

Suomessa on raportoitu 49 uutta koronavirustartuntaa, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaina.

Tartuntoja on löytynyt 557 viimeisten 14 vuorokauden aikana. Tartuntamäärä on kasvanut, sillä edellisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin parisataa vähemmän.

Tartuntojen ilmaantuvuus on ollut kahdessa viikossa hieman yli 10 per satatuhatta asukasta. Edellisten kahden viikon ilmaantuvuusluku oli 6,5.

Yhteensä tartuntoja on todettu Suomessa 8 799.

Koronavirukseen liittyvistä mahdollisista uusista kuolemantapauksista THL kertoo maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tautiin liittyviä kuolemia on todettu Suomessa yhteensä 339.

Ulkomaat jaettu kolmeen riskiluokkaan

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi torstaina, että Suomen koronatartuntojen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti etenkin viimeisen viikon aikana. Hän luonnehti Suomen koronatilannetta silti edelleen rauhalliseksi.

– Mutta suunta huolestuttaa. Tartunnoissa mennään ylöspäin, Puumalainen linjasi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

THL on nyt päivittänyt liikennevalomallinsa, joka auttaa ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Suomalaisten on viranomaisten mukaan syytä varmistaa sen avulla, mistä maista voi matkustaa Suomen ilman rajoituksia. Mallin lauantaina voimaan tulevat linjaukset jaottelevat ulkomaat kolmeen luokkaan sen perusteella, kuinka suuri koronatartunnan riski niissä on.

– Globaali koronatilanne on viimeksi heikentynyt oleellisesti Intiassa, osin myös Euroopassa. EU:n alueella tartuntamäärät ovat selvästi nousseet Espanjassa. Lähinaapureista koronatartunnat ovat viimeksi nousseet merkittävästi Tanskassa, ylilääkäri kertoi.

Liikennevalomallissa vihreällä merkittyihin vähäisen tartuntariskin maihin kuuluvat muut Pohjoismaat paitsi Tanska. Samoin Baltian maat, Saksa ja Puola ovat maita, joissa tartuntariski ei ole merkittävästi suurempi kuin Suomessa.

Punaisella merkittyjä isomman riskin valtioita ovat Tanskan ohella esimerkiksi Britannia, Espanja ja Italia.

Harmaalla merkittyihin suurimman tartuntariskin alueisiin puolestaan kuluvat Venäjä, Yhdysvallat sekä esimeriksi suurin osa Afrikkaa ja Aasiaa.

Tartuntoja ryhmätapaamisista

Kotimaan osalta Puumalainen painotti, että viimeisten parin viikon kasvaneihin koronalukuihin ovat vaikuttaneet keskeisesti muutamat tartuntaryppäät. Ne ovat saaneet alkunsa esimerkiksi jääkiekon parissa ja ravintoloissa.

Koronan ilmaantuvuus vaihtelee Suomessa nyt paljon alueellisesti.

– Meillä on edelleen sairaanhoitopiirejä, joissa ei ole todettu yhtään tartuntaa kahteen viikkoon.

Siksi kasvomaskisuositus ei ole voimassa aivan koko Suomen alueella. Esimerkiksi Satakuntaan, Etelä-Savoon tai Etelä-Karjalaan maskien käyttösuositusta ei ole annettu.

Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä täydensi, että koronalta suojautumisessa voidaan tehdä kohdennettuja, alueellisia päätöksiä.

Kuolleisuus on vähäinen, koska potilaat nuoria

Pohjolan mukaan on syytä huomata, että Suomen koronatartuntojen ryppäät eivät ole nyt saaneet alkuaan ulkomailta.

– Ulkomailta tulleiden tartuntojen osuus on Suomessa pienentynyt. Tartunnat ovat tulleet kotimaasta.

Pohjolan mukaan muutos liittyy siihen, että matkailu ulkomaille on kesän jälkeen vähentynyt.

Muutoksena aiempaan on myös se, että tartunnan saaneet ovat olleet keskimäärin selvästi nuorempia kuin keväällä sairastuneet olivat. Kun keväällä alle viidesosa sairastuneista oli alle 30-vuotiaita, nyt liki kaksi kolmasosaa todetuista virustartunnoista on alle 30-vuotiailla.

Kuolleisuus koronavirukseen on Suomessakin tällä erää matalampi kuin se oli keväällä.

– Sairastumiset ovat nuoremmilla keskimäärin lievempiä kuin ikääntyneillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koronakuolleisuus voisi nousta uudelleen hyvin huomattavaksi Suomessa, jos virus leviää vanhempiin ikäluokkiin.