Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja 16 muuta Etyj-maata käynnistävät selvityksen Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia

Valko-Venäjän elokuussa pidettyihin presidentinvaaleihin liittyviä vakavia ihmisoikeusrikkomuksia aletaan selvittää Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kautta, kertoo ulkoministeriö. Selvityksen käynnistämisestä päätti 17 Etyj-maata, joukossa myös Suomi.

Selvitys tehdään Etyjin niin sanotun Moskovan mekanismin puitteissa. Moskovan mekanismin avulla voidaan tutkia ihmisoikeusrikkomuksia Etyjin osallistujavaltioissa.

Raportti julkaistaan alustavien tietojen mukaan marraskuun alussa. Siinä on määrä tutkia väitteitä muun muassa poliittisten vastustajien vainoamisesta, vaalivilpistä, laittomista pidätyksistä sekä suhteettomasta väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan. Valko-Venäjä saa mahdollisuuden kommentoida raporttia.

– Valko-Venäjä on Etyjin osallistujavaltiona velvollinen noudattamaan Etyjin ihmisoikeusperiaatteita. Suomi pitää Valko-Venäjällä raportoitujen ihmisoikeusloukkauksien tutkimista erittäin tärkeänä, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotteessa.

Suomen lisäksi selvitystä käynnistämässä ovat muun muassa Norja, Tanska, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat. Saksa ja muutama muu maa ovat osoittaneet tukensa Moskovan mekanismin käynnistämiselle.

Moskovan mekanismia on käytetty aikaisemmin seitsemän kertaa. Suomi on osallistunut sen käyttöön viimeksi vuonna 2018, kun tutkittiin Tshetshenian seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustilannetta.

Mekanismin voi käynnistää Etyj-maa, joka katsoo, että toinen Etyjin osallistujavaltio rikkoo erityisen räikeästi Etyjin inhimillisen ulottuvuuden velvoitteita, joihin luetaan ihmis- ja perusoikeuksien lisäksi myös demokratian ja oikeusvaltiokehityksen turvaaminen.