Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n Trump, Kiinan Xi ja Venäjän Putin pitävät etäpuheensa YK:ssa

YK:n yleiskokouksessa alkavat tänään tiistaina korkean tason puheet. Ensimmäisen päivän puhujalistalla ovat maailmanjärjestön pääsihteerin Antonio Guterresin jälkeen muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

YK:n 75. yleiskokous järjestetään koronapandemian oloissa virtuaalisena. Kaikki valtiojohtajat ovat nauhoittaneet puheenvuoronsa etukäteen, eivätkä he tule paikalle YK:n päämajaan New Yorkissa. Yleiskokoussalissa arvioidaan olevan noin 200 kuulijaa eli vajaa kymmenesosa normaalista määrästä

Kaikkia valtioiden ja hallitusten johtajia on pyydetty nauhoittamaan enintään 15 minuutin pituinen, tai mieluummin hieman lyhempi, puhe etukäteen. Tiettävästi puheiden esittämistä ei kuitenkaan aiota katkaista, vaikka nauhoitus ylittäisikin enimmäisajan.

Tiistain puhujien joukossa on edellä mainittujen lisäksi myös muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Iranin presidentti Hassan Ruhani. Puhemaraton jatkuu viikonlopulle saakka, sillä puhujia on jonossa lähes 200. Presidentti Sauli Niinistön pitämä Suomen virtuaalinen puheenvuoro on yleiskokouksen ohjelmassa huomenna keskiviikkona.

YK:n yleiskokous alkoi muodollisesti jo viime viikolla. Eilen maanantaina pidettiin YK:n 75-vuotispäivän kunniaksi erityinen juhlaistunto, jossa presidentti Niinistö piti niin ikään puheen.