Yön uutiskooste: Korkein oikeus antaa ratkaisunsa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisesta

Korkein oikeus antaa tänään tiistaina päätöksensä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamisesta. PVL:n lakkauttamista vaatii Poliisihallitus.

Poliisihallituksen mukaan liike toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja muun muassa levittämällä vihapuhetta maahanmuuttajista ja juutalaisista sekä hyväksymällä yhdistyksen toiminnassa tapahtuneen väkivallan.

PVL on kiistänyt Poliisihallituksen syytökset ja sanoo toimivansa sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus sekä Turun hovioikeus ovat olleet lakkauttamisen kannalla.

Amnesty: Twitter on turvaton paikka naisille

Twitter on yhä turvaton paikka naisille, selviää Amnesty Internationalin tuoreesta analyysistä. Järjestö kirjoittaa tiedotteessa, että naisten kohtaama jatkuva uhkailu ja häirintä sosiaalisessa mediassa ovat keinoja hiljentää ja estää naisia osallistumasta julkiseen keskusteluun.

Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan häirinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen sanoo tiedotteessa, että ilmiö näkyy myös Suomessa.

Amnesty toi ongelman esiin jo kaksi vuotta sitten. Tuoreessa analyysissä todetaan, että Twitterin tekemä työ asian korjaamiseksi on ollut vähäistä, vaikka yritys on järjestön mukaan toistuvasti luvannut puuttua naisiin kohdistuvaan verkkoväkivaltaan ja -häirintään.

EK:n kysely: Yritysten luottamus hallitukseen heikentynyt

Yritysten luottamus Suomen hallitukseen on heikentynyt kuukauden sisällä niin budjettiriihen kuin sitä edeltäneen julkisen keskustelun vaikutuksesta, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrityskyselystä. Kyselyn mukaan työnantajien arviot ovat silti Antti Rinteen (sd.) hallituksen saamia arvosanoja parempia.

Kyselystä ilmenee muun muassa myös, että yritysten mukaan budjettiriihipäätökset kannustavat heikosti kasvuun, investointeihin ja työllistämiseen. Lisäksi kyselyn mukaan yritysten konkurssiuhka on pienentynyt, mutta toiminnan supistamiseen uskoo lähes kolmannes yrityksistä.

EK:n yrityskyselyyn vastasi 1 154 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka ovat kaikki työnantajia. Vastausaika oli 17.–18. syyskuuta.

USA:n Trump, Kiinan Xi ja Venäjän Putin pitävät etäpuheensa YK:n yleiskokouksessa

YK:n yleiskokouksessa alkavat tänään tiistaina korkean tason puheet. Ensimmäisen päivän puhujalistalla ovat maailmanjärjestön pääsihteerin Antonio Guterresin jälkeen muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

YK:n 75. yleiskokous järjestetään koronapandemian oloissa virtuaalisena. Kaikki valtiojohtajat ovat nauhoittaneet puheenvuoronsa etukäteen, eivätkä he tule paikalle YK:n päämajaan New Yorkissa.

Presidentti Sauli Niinistön pitämä Suomen virtuaalinen puheenvuoro on yleiskokouksen ohjelmassa keskiviikkona.

New Yorkissa tiibetiläistaustaista poliisia syytetään Kiinalle vakoilusta

Yhdysvalloissa viranomaiset syyttävät tiibetiläistä poliisia vakoilusta. Hänen uskotaan muun muassa keränneen tietoja New Yorkin tiibetiläisestä yhteisöstä Kiinan hallinnolle vuodesta 2018 tähän vuoteen.

Syytteiden mukaan kiinalaisviranomaiset maksoivat miehelle kymmeniä tuhansia dollareita tämän palveluksista.

Tiibet oli autonominen alue 1900-luvun alkupuolelta sen puoliväliin. Vuonna 1951 Kiina otti alueen haltuunsa.

Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama on elänyt maanpaossa vuodesta 1959. (Lähde: AFP)

Arktinen merijää suli kesällä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa

Arktinen merijää suli tänä kesänä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa, yhdysvaltalaistutkijat kertoivat maanantaina. Tutkijoiden mukaan ainoastaan vuonna 2012 jääalue pieneni enemmän.

Jääalue sulaa kesäisin, ja jäätä muodostuu uudelleen talvisin. Satelliittikuvat vuodesta 1979 kuitenkin paljastavat, että jään sykli on kutistunut.

Yhdysvalloissa kansallisen lumi- ja jäädatakeskuksen johtaja sanoo, että vuosi on ollut "järjetön" pohjoisessa ja mainitsi muun muassa Siperian helleaallot ja valtavat maastopalot. (Lähde: AFP)

Ex-pääministeri May ei aio tukea brittihallituksen brexit-lakiesitystä

Britannian ex-pääministeri Theresa May sanoi maanantaina, ettei hän voi tukea hallituksen brexit-lakiesitystä, joka on kansainvälisen oikeuden vastainen. Mayn mukaan päänministeri Boris Johnsonin hallitus toimii vastuuttomasti ja holtittomasti.

Britannian hallituksen alahuone hyväksyi viime viikolla lakiesityksen etenemisen jatkotarkasteluun. Vaikka lukuisat hallituspuolue konservatiivien kansanedustajat sanoivat, etteivät hyväksy lakia, vain kaksi äänesti käsittelyn jatkamista vastaan. Yhteensä 29 kansanedustajaa, May heidän mukanaan, pidättäytyi äänestämästä.

Vaikka Britannia jätti EU:n tammikuussa, unionin säännökset sitovat sitä vuoden loppuun saakka. Neuvottelut EU:n ja Britannian uudesta suhteesta ovat edelleen pahasti kesken. (Lähde: AFP)

City avasi valioliigakautensa voitolla – Wolves kaatui 1–3

Englannin Valioliigassa Manchester City avasi kautensa makealla vierasvoitolla, kun vastassa oli Wolverhampton. Maanantai-illan myöhäisottelussa City kaatoi Wolvesin 3–1.

City aloitti kautensa noin viikkoa muita joukkueita myöhemmin. Joukkueen pelaajat saivat toipumisaikaa, koska City oli mukana Mestarien liigan loppuhuipennuksessa Lissabonissa.

Maanantain aiemmassa ottelussa Aston Villa kaatoi Sheffieldin 1–0. (Lähde: AFP)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut