Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia matkustusrajoituksia on taas tulossa – sisärajavalvonta on palautumassa muun muassa Pohjoismaista, Virosta ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla

Ilo Suomen sisärajanaapurimaiden aukiolosta jäänee noin viikon mittaiseksi, arvioi sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä. Uusia rajoituksia on taas tulossa useista maista saapuville matkustajille ensi maanantaista lähtien, koska koronatapaukset ovat lähteneet nousuun.

Suomeen saa tällä hetkellä matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut enintään 25 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. Raja-arvo on noussut sen yli Viron lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa, joiden kohdalla sisärajaliikenteen valvonnasta luovuttiin vasta viikonloppuna. Maanantaista alkaen niistä saapuville matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jos hallitus niin torstaina päättää.

– Näyttää siltä, että enää muutama eurooppalainen maa on alle sen raja-arvon, Pimiä sanoo.

Sellaisia maita ovat THL:n tiistaina julkistamalla listalla muun muassa Puola, Latvia ja Kypros.

Pimiän mukaan rajoitukset on välttämätöntä palauttaa, jotta taudin leviäminen saadaan estettyä.

Hallitus teki periaatepäätöksen 25 tartunnan raja-arvosta 11. syyskuuta ja päätöksiä muutetaan viikoittain sen nojalla, mitkä maat sen ylittävät ja mitkä alittavat.

– Oli jo silloin nähtävissä, että luvut olivat selkeästi kasvamassa kaikkialla ja että pitkään eivät varmasti ole poissa nämä sisärajatarkastukset.

Sisäministeriö valmistelee esitystä THL:n maanantaisten lukujen perusteella ja hallitus päättää uusista rajoituksista torstaina.

Testeihin perustuva maahantulo viimeistään 23. marraskuuta

Uusi koronatesteihin perustuva maahantulomalli on tulossa Suomessa käyttöön viimeistään 23. marraskuuta, mutta mahdollisuuksien mukaan jo aikaisemmin. Uudesta mallista täytyy kuitenkin säätää laissa, eikä hallituksen esitystä siitä ole vielä edes annettu eduskunnalle. Myös sen vaatima testauskapasiteetin kasvattaminen vie aikaa.

Siirtymäkausi astuu voimaan jo 1. lokakuuta. Siitä lähtien Suomessa asuva matkustaja voi lyhentää 14 päivän omaehtoista karanteenia kahden testauksen ja kolmen vuorokauden mallilla. Testissä tulee käydä heti Suomeen saavuttua ja toisessa testissä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua.

– On ajateltu, että siirtymäkauden malli koskisi ensisijaisesti työmatkailua, Pimiä sanoo.

Pimiän mielestä on huolestuttavaa, että Suomen luvut nousevat kaiken aikaa.

– Olemme olleet epidemian perusvaiheessa, mutta nyt alamme lähestyä sitä, että olemme kiihtymisvaiheessa. Se voi tarkoittaa myös kansallisesti ja alueellisesti erilaisia rajoitustoimia, joten kyllä jokaisen kannattaa suhtautua tähän vakavasti.