USA:ssa puhkesi protesteja Breonna Taylorin tapauksen vuoksi, kahta poliisia ammuttu – "Vaadimme oikeutta Taylorille, saimme sitä hänen naapureidensa seinille", tviittasi koripallotähti LeBron

Louisvillessä ja monessa muussa Yhdysvaltojen kaupungissa alkoivat jälleen keskiviikkona mielenosoitukset. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvalloissa pidätettiin yön aikana yli 120 ihmistä Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa Louisvillen kaupungissa, vahvistivat viranomaiset torstaina.

Louisvillessä ja monessa muussa Yhdysvaltojen kaupungissa alkoivat keskiviikkona mielenosoitukset, kun Breonna Taylorin ampumiseen liittyvät syytteet poliisia vastaan tulivat julki. Mielenosoittajat eivät koe keskiviikkona julkistettujen syytteiden tuovan oikeutta poliisin ampumalle Taylorille.

Poliisi ampui 26-vuotiaan mustaihoisen, terveydenhoidon parissa työskennelleen Taylorin kuoliaaksi tämän omassa asunnossa Louisvillessä maaliskuussa.

Rauhallisena alkaneet mielenilmaukset kehittyivät nopealla tahdilla väkivaltaisiksi, kun mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkavarusteisiin pukeutuneiden viranomaisten kanssa. Kahta poliisia ammuttiin Lousivillessä tapahtuneiden yhteenottojen aikana. Louisvillen poliisin mukaan epäilty ampuja on otettu kiinni.

Louisvillen väliaikainen poliisipäällikkö Robert Schroeder kertoi toimittajille, etteivät ammuttujen poliisien vammat ole hengenvaarallisia, mutta he ovat sairaalahoidossa.

Kaupungin poliisilaitoksen edustaja Dwight Mitchell kertoi uutistoimisto AFP:lle, että illan ja aamun aikana mielenosoituksissa tehtiin yhteensä 127 pidätystä.

Louisvillessä on torstaina ja perjantaina ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa aina iltayhdeksästä puoli seitsemään aamulla. Noin 600 000 asukkaan kaupungissa on varauduttu uusiin väkivaltaisuuksiin. Iso osa keskustasta on suljettu liikenteeltä ja lukuisten kauppojen ikkunoita sekä ovia on peitetty laudoin.

Vaikka kaupungin keskusta oli torstaiaamuna rauhaisa, 52-vuotias barbecueravintolan omistaja Marcus Reede oli varautunut tuleviin vaikeuksiin.

– Tänä iltana tulee olemaan lisää väkivaltaisuuksia, hän sanoi AFP:lle torstaina.

– Ihmiset ovat väsyneitä.

Kamala Harris sanoi Taylorin perheen tarvitsevan oikeutta

Kentuckyssa puoli vuotta ampumisen jälkeen nostettuja syytteitä ei nostettu Taylorin ampunutta poliisia vastaan, vaan toista paikalla ollutta poliisia vastaan. Syytteet nostettiin ampumisesta naapuriasuntoihin ja sen myötä vaaran aiheuttamisesta, ei Taylorin ampumisesta.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris sanoi keskiviikkona päätöksen jälkeen, että Taylorin perhe tarvitsee oikeutta, kertoi NBC News.

– Ajattelen tänään Taylorin perhettä, joka suree yhä tyttären ja siskon menetystä. Meidän ei tule koskaan unohtaa Breonnaa, kun haemme uudistuksia oikeusjärjestelmäämme, mukaan luettuna "ei koputusta" -etsintälupien uudistamiseen, Harris jatkoi aiheen kommentointia Twitterissä.

Biden puolestaan kommentoi kahden poliisin ampumista Twitterissä.

– Jopa sen syvän surun ja vihan keskellä, jota tämän päivän päätös aiheutti, väkivalta ei koskaan ole eikä voi olla vastaus. Ne, jotka ovat syyllistyneet siihen, täytyy saattaa vastuuseen, Biden kirjoitti.

Presidentti Donald Trump taas kommentoi tapahtumia vaatimalla "lakia ja järjestystä", mikä on ollut hänen yleinen reaktionsa Yhdysvalloissa kesän ajan jatkuneisiin protesteihin.

"Poliisien käyttämä voima oikeutettua itsepuolustusta"

Poliisi oli mennyt Taylorin asuntoon huumeisiin liittyvän epäilyn takia. Poliisin mukaan asuntoon menneet olivat ilmoittaneet tulostaan. Taylorin perhe ja naapurit ovat kiistäneet poliisin ilmoittaneen tulostaan.

Kentuckyn osavaltion oikeusministeri Daniel Cameron sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että Taylorin asuntoon menneet poliisit olivat ilmoittaneet tulostaan, eivätkä he Cameronin mukaan käyttäneet niin sanottua ei koputusta -etsintälupaa. Asiasta kertoi muun muassa uutistoimisto AP . Tilanteessa oli mukana kolme poliisia.

– Kentuckyn lain mukaan poliisien tilanteessa käyttämä voima oli oikeutettua itsepuolustusta. Tämä estää nostamasta rikossyytteitä Breonna Taylorin kuolemasta heitä vastaan, Cameron sanoi.

"Joku tuli sisään ja ampui tyttöystäväni"

New York Timesin artikkeli antaa tapauksesta hieman erilaisen kuvan. Lehden mukaan kotietsintä liittyi epäilyyn, jonka mukaan Taylorin entinen miesystävä olisi käyttänyt Taylorin asuntoa huumausaineita sisältävien pakkauksien vastaanottoon.

Taylor ei enää etsinnän aikoihin seurustellut edellä mainitun miehen kanssa. Hän oli ollut makuulla sängyssä sen hetkisen miesystävänsä Kenneth Walkerin kanssa, kun ovelta oli kuulunut meteliä. Walkerin mukaan he olivat tiedustelleet, kuka ovella oli. Hän kertoi pelästyneensä, että Taylorin entinen miesystävä yritti tunkeutua sisälle asuntoon.

Pian tämän jälkeen poliisi teki rynnäkön asuntoon. Walkerin mukaan hän ei kuullut, että poliisi olisi ilmoittanut tulostaan. Walker ampui yhtä poliiseista aseella jalkaan, mihin poliisi vastasi ampumalla useita laukauksia. Lehden mukaan niistä viisi kohdistui Tayloriin. Yksi poliiseista ampui kymmeniä kertoja ympäri asuntoa sattumanvaraisesti.

New York Timesin mukaan poliisi kutsui ampumisen jälkeen paikalle ambulanssin, ja nämä keskittyivät ennen sen saapumista antamaan apua ammutulle kollegalleen. Lehden mukaan Taylorille ei annettu tänä aikana mitään ensiapua.

Pelastusviranomaisten mukaan Taylorin tilan vakavuus tajuttiin vasta viisi minuuttia tämän ampumisen jälkeen, kun hänen poikaystävänsä soitti hätäkeskukseen.

– En tiedä, mitä tapahtui. Joku tuli sisään ja ampui tyttöystäväni, Walker sanoo keskustelusta julkaistulla nauhoitteella .

Louisville on sittemmin kieltänyt ei koputusta -etsintälupien käytön.

Muun muassa Beyonce ja Lebron James vaatineet oikeutta Taylorille

Taylorin tapaus nosti keskusteluun laajemmin nimenomaan mustien naisten aseman, sillä vaikka hänen kuolemansa tapahtui jo maaliskuussa, se ei saanut ainakaan heti runsaasti huomiota. Tapaus alkoi saada laajempaa huomiota vasta, kun kahden mustan miehen surmat nousivat myöhemmin keväällä keskusteluun.

Breonna Taylorin tapauksen tutkintaa ovat sittemmin vaatineet lukuisat kuuluisat tahot, muun muassa maailman tunnetuimpiin kuuluva pop-laulaja Beyonce, joka on vaatinut rikossyytteitä Taylorin kuoleman aiheuttaneille poliiseille.

– Teillä on valta tuoda oikeutta Breonna Taylorille ja osoittaa, mikä on mustan naisen elämän arvo, Beyonce sanoi kesäkuussa oikeusministeri Cameronille kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä .

Yhdysvaltalainen koripallotähti Lebron James vaati myös oikeutta Taylorille sen jälkeen, kun Taylorin ampuneen poliisin kerrottiin välttyneen syytteiltä.

– Olen sanaton. Olen uupunut, loukkaantunut, surullinen, vihainen. Halusimme oikeutta Breonnalle, mutta sen sijaan sitä annettiin hänen naapureidensa seinille, ei hänen kauniille elämälleen.

– Kaikkein vähiten kunnioitettu ihminen maailmassa on musta nainen! Lupaan tekeväni kaikkeni ja enemmänkin, että saan muutettua tämän asian, hän lisäsi Twitteriin kirjoittamassaan päivityksessä.

Mielenosoitukset mustien oikeuksien puolesta ja poliisiväkivaltaa vastaan ovat jatkuneet alkukesästä lähtien sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa.

Valtaosa mielenosoituksista on ollut rauhallisia, mutta niihin on liittynyt myös joissain tilanteissa ryöstelyä ja mellakointia. Mielenosoitukset ovat nousseet myös yhdeksi keskeiseksi puheenaiheeksi marraskuun presidentinvaaleihin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut