Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin alueella yli 80 prosentissa viime viikon koronatapauksista tartunnan lähde tuntematon – maskisuositus on nyt "entistä vahvempi"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella koronatartuntojen lähde oli viime viikolla tiedossa vain 16 prosentissa tapauksista, kertoi Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotustilaisuudessa. Yli 80 prosenttia ei siis tiedä, mistä on tartuntansa saanut.

– Virusta voidaan katsoa olevan väestössä liikkeellä, eli viruksen voi saada käytännössä mistä vain, Ruotsalainen sanoi.

Tautitapaukset keskittyvät Husin alueella 20–39-vuotiaisiin. Heidän osuutensa on 56 prosenttia sairastuneista.

Ulkomailta tartunnan saaneiden määrät ovat selkeästi vähentyneet muutaman viikon takaisesta. Ulkomailta saapuneilla havaittiin Husin alueella viime viikolla neljä tartuntaa.

"Maskisuositus entistä vahvempi"

Koronaepidemia on Uudellamaalla nyt kiihtymisvaiheessa. Tilanteen vakavoitumisen vuoksi nyt tarvitaan entistä voimakkaampia toimenpiteitä, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotustilaisuudessa.

– Nyt on korkea aika käyttää maskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää riittäviä turvavälejä toisiin ihmisiin, Mäkijärvi sanoo.

– Maskisuositus julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin on entistä vahvempi, ja sillä on selkeä tavoite eli yhteiskunnan aukipitäminen.

Etenkin pääkaupunkiseudun suuret kunnat ja Keski-Uusimaa ovat Mäkijärven mukaan alueita, joilla tilanne on hankaloitumassa. Kuntien välillä on eroja, mutta ihmiset liikkuvat hyvin paljon yli kuntarajojen, Mäkijärvi muistuttaa.

Toisen asteen oppilaitosten, koulujen ja yliopistojen osalta suosituksia pohditaan Mäkijärven mukaan kunnittain, sillä tartuntariskeissä on alueellisia eroja.

Kokoontumisrajoituksia tai julkisten tilojen sulkemisia saatetaan lähitulevaisuudessa tarvita, Mäkijärvi sanoo. Näistä tehdään päätöksiä kunnittain.

Myös yksityistilaisuuksien järjestämistä Mäkijärvi kehottaa tarkastelemaan kriittisesti. Yli 20 hengen tilaisuuksia ei voi pitää tässä tilanteessa järkevinä, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä Mäkijärven mukaan huolehditaan vierailuista turvatoimenpitein, mutta myös rajoituksia saatetaan joutua tekemään.

Mäkijärvi painottaa myös, että jos oireita esiintyy, on syytä pysyä kotona ja hakeutua testeihin. Etätyötä suositellaan ja tarpeetonta ulkomaanmatkustusta kehotetaan välttämään. Myös vapaa-ajan viettoa ja harrastuksia täytyy pohtia kriittisesti, samoin ravintoloissa ja yökerhoissa käymistä.

Matkustajien ja maahantulijoiden testausta ja terveysneuvontaa lisätään entisestään.

Mäkijärven mukaan valtakunnallisia suosituksia tai rajoituksia ravintolatoimintaan harkitaan.

Altistuneita noin 2 000 per viikko

Koronavirukselle altistuneita on viimeisten viikkojen aikana ollut Husin alueella varsin tasaisesti noin 2 000 per viikko, Eeva Ruotsalainen kertoi.

Altistumistilanteita on viime viikkojen aikana ollut erityisesti oppilaitoksissa. Päiväkodeissa altistuksia on ollut vähemmän.

Merkittävän paljon altistumistilanteita on ollut myös erilaisissa tilaisuuksissa ja harrastuksissa. Ruotsalaisen mukaan yksityistilaisuuksista tiedossa on esimerkiksi 15 hengen juhlia, joissa pahimmillaan puolet osallistujista on sairastunut.

Kolmanneksi suurin merkittävä altistumistilanne on samassa taloudessa asuvat ja muu lähipiiri. Neljänneksi yleisimmin altistumistilanteita tapahtuu töissä.

Asumispalveluyksiköissä ja hoiva-asumisessa altistumisia on Ruotsalaisen mukaan ollut kevään jälkeen vähän.

Joukkoaltistumisten eli yli 10 hengen altistumisten osalta viimeiset viikot ovat olleet hyvinkin työläitä kunnille, Ruotsalainen sanoo.

Uudenmaan alueellinen pandemiatyöryhmä kokoontuu Ruotsalaisen mukaan jatkossa viikoittain. Mukana työryhmässä ovat Husin alueen kunnat, sairaanhoitopiiri, Etelä-Suomen aluehallintovirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Työryhmässä tehdään päätöksen siitä, mitä Hus sairaanhoitopiirinä suosittelee yhdessä kuntien linjausten kanssa.

THL päivitti maskisuositusta torstaina

THL julkaisi torstaina uuden suosituksen, jonka mukaan maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan tällöin joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää. Suositus koskisi esimerkiksi ostoskeskuksia, kirjastoja ja konserttisaleja.

Kiihtymisvaihe määritellään niin, että koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta kahdessa viikossa. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Husin alueella ilmaantuvuusluku on perjantain tietojen mukaan yli 24 tapausta suhteutettuna 100 000 asukkaaseen kahdessa viikossa.

Jos tautitilanne huononee edelleen ja siirrytään niin sanottuun leviämisvaiheeseen, maskisuositus laajenisi entisestään.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon ajanjaksolla. Lisäksi tuolloin tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Kanta-Hämeessä otetaan käyttöön koronaepidemian kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa tästä päivästä lähtien käyttöön THL:n eilen julkaiseman kiihtymisvaiheen suosituksen kasvomaskien käytöstä, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Kanta-Hämeen maakunnallinen covid-19-ryhmä katsoo, että maakunta on siirtynyt THL:n kriteerien mukaiseen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.