Pariisin puukkoiskua tutkitaan terrorismina – ainakin yksi otettu kiinni teosta epäiltynä

Ainakin neljä ihmistä haavoittui iskussa, joka tehtiin lähellä satiirilehti Charlie Hebdon entistä toimitusta. Kahden tilaa on kuvattu vakavaksi.

Palomiehet siirsivät Pariisin puukkoiskussa haavoittuneen ambulanssiin. Alain Jocard/AFP

Sanna Raita-Aho, Arttu Mäkelä / STT

Pariisissa perjantaina tapahtunutta puukkoiskua tutkii terrorismin vastainen yksikkö. Ainakin neljä ihmistä haavoittui iskussa, joka tehtiin lähellä satiirilehti Charlie Hebdon entistä toimitusta. Kahden haavoittuneen tilaa on kuvattu vakavaksi.

Poliisi on ottanut kiinni yhden miehen teosta epäiltynä. Tätä aiotaan kuulustella muun muassa terrorismiin liittyvästä murhayrityksestä ja yhteistyöstä terroristien kanssa. Teon motiivi ei ole vielä tiedossa. Tekijästä ei ole myöskään annettu julkisuuteen vielä tarkempia tietoja.

Epäiltyjen määrästä on myös ollut liikkeellä eriäviä tietoja. Aiemmin kerrottiin, että epäiltyjä tekijöitä on kaksi, mutta poliisi kertoi sittemmin, että pidätetty mies olisi ainoa epäilty.

Tuoreeltaan uutistoimisto AFP kuitenkin kertoi, että nimettömän viranomaislähteen mukaan iskuun liittyen olisi pidätetty myös toinen epäilty. Uutistoimiston mukaan ei vielä ole selvyyttä siitä, mistä syystä toinen henkilö oli otettu kiinni. AFP:n tavoin myös Le Parisien -sanomalehti kertoo, että toinenkin ihminen olisi otettu kiinni iskun jälkeen. Lehden lähteen mukaan poliisi yrittää vahvistaa, mikä kiinniotetun osuus tapahtumiin on.

Ensimmäinen epäilty otettiin kiinni Place de la Bastille -aukion lähettyviltä. AFP:n mukaan aukio sijaitsee lähellä tapahtumapaikkaa.

Poliisi eristi aiemmin 11. kaupunginosassa sijaitsevan naapuruston etsintöjen vuoksi.

Le Parisien kertoi paikallista aikaa puoli kahden jälkeen iltapäivällä, ettei tapahtumapaikalta löytyneestä epäilyttävästä paketista ollut löytynyt räjähteitä. Asiasta kertoi lehden mukaan poliisi.

Vuoden 2015 iskun oikeudenkäynti alkoi hiljattain

Ranskassa alkoi hiljattain oikeudenkäynti, joka koskee Charlie Hebdon toimitukseen sekä juutalaisten kosherkauppaan vuonna 2015 tehtyjä terrori-iskuja. Iskuissa kuoli yhteensä 17 ihmistä, joista kaksi oli poliiseja.

Syytettyinä on 14 ihmistä, joiden katsotaan auttaneen ratkaisevasti iskujen tekemisessä. Koronaepidemia viivästytti oikeudenkäynnin alkamista kuukausilla.

Charlie Hebdo -lehti julkaisi oikeudenkäynnin alkajaisiksi uudelleen profeetta Muhammadia kuvaavat pilapiirrokset, jotka olivat suututtaneet muslimeja. Ainakin terroristiverkosto al-Qaida on uhannut lehteä uusilla iskuilla pilakuvan julkaisun jälkeen, kertoo New York Times. Lehden toimitus on jo aiemmin siirretty uuteen, salaiseen osoitteeseen.

Pääministeri Castex: Vakava tapaus

Premieres Lignes -uutistuotantoyhtiön työntekijän mukaan kaksi hänen kollegaansa olisi haavoittunut perjantaisessa iskussa.

– Kaksi kollegaa oli polttamassa savukkeita kadulla. Kuulin huutoja. Menin ikkunaan ja näin kollegani, verisenä, viidakkoveistä heiluttavan miehen jahtaamana, tuotantoyhtiön työntekijä kuvaili AFP:n mukaan.

– Tiedämme, että kaksi kollegaamme on haavoittunut, mutta emme tiedä tällä hetkellä muuta.

Useita kouluja määrättiin välittömästi eristyksiin. Ketään ei päästetä opinahjoihin sisään, eikä myöskään niistä ulos.

– Pariisissa on sattunut vakava tapaus, sanoi Ranskan pääministeri Jean Castex.

Castex kommentoi tapausta juuri ennen kuin hänen oli määrä puhua toimittajille Pariisin pohjoisosaan kohdistuvalla vierailulla. Hän kuitenkin perui tapahtuman, jotta hän saattoi lähteä sisäministeriön kriisikeskukseen.

Le Parisienin mukaan Castexin on määrä vierailla vielä tänään tapahtumapaikalla.

Iskun jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel julisti antavansa täyden tukensa Ranskan kansalle.

– Kaikki ajatukseni ovat tämän pelkurimaisen väkivallan uhrien luona. Terrorilla ei ole paikkaa Euroopan alueella, Michel kertoi Twitterissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut