Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katiska-huumejutussa kuullaan Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin puolustuksen loppulausunnot

Suuressa Katiska-huumejutussa kuullaan tänään loppulausunnot pääsyytettyjen Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin puolustukselta.

Syyttäjien mukaan Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Tranberg johtivat Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota. Vuosien 2016–2019 aikana Suomeen tuotiin syytteiden mukaan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista. Poliisin esitutkinnan mukaan rikoshyöty nousi yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Ranta-aho tunnusti keväällä yllättäen suurimman osan häntä vastaan nostetuista syytteistä. Tunnustuksessaan hän ei maininnut ollenkaan Tranbergia, joka tiettävästi edelleen kiistää syytteensä.

"Ei olisi voinut johtaa organisaatiota yksin"

Viime viikolla oikeudessa kuultiin loppulausunnot syyttäjiltä. He kyseenalaistivat Ranta-ahon yllätystunnustuksen ja sanoivat, ettei tämä olisi voinut johtaa huumeorganisaatiota yksin.

– Ranta-aho on epäuskottavan korostetusti halunnut ottaa vastuuta ja antaa kuvaa (itsestään) organisaation ainoana johtajana. Tällaiseen määrään maahantuontia vaaditaan tietoa siitä, että kenelle ja miten tällaisia määriä saa ylipäänsä kaupaksi, syyttäjä Heli Vesaaja sanoi loppulausunnoissaan oikeudelle.

Syyttäjien mukaan Ranta-ahoon liitetyistä ihmisistä ainoastaan Tranbergilla on ollut tällainen levitysorganisaatio valmiina. Tranbergin osallisuudesta kertoo muun muassa sekin, että Ranta-aho ei kuulusteluissa vaikuttanut tietävän, millä kilohinnoilla aineita oli hankittu, syyttäjät sanoivat.

Syyttäjät viittasivat loppulausunnoissaan myös jutussa kerättyyn laajaan todistusaineistoon muun muassa Ranta-ahon ja Tranbergin välisestä viestinnästä sekä heidän puhelimiensa sijaintitiedoista. Syyttäjien mukaan näytön perusteella ei jää mitään epäselvyyttä siitä, että kaksikko toteutti rikokset yhdessä.

Tuomion laatiminen vie aikaa

Syyttäjien mukaan yllätystunnustukseen kesken oikeudenkäynnin vaikutti muun muassa se, että näyttö Ranta-ahoa kohtaan oli entisestään vahvistunut. Myös hänen läheisiään sai vyyhdissä syytteitä.

Syytettyjen joukossa ovat Ranta-ahon entinen avopuoliso, fitness-urheilijanakin tunnettu Sofia Belorf sekä yksi Ranta-ahon naispuolisista sukulaisista. Ranta-aho on itse sanonut, että tunnustamispäätöksen taustalla oli päätös lopettaa rikollinen elämä ja läheisten sotkeminen rikoksiin.

Tammikuun lopulla alkaneen oikeudenkäynnin on määrä päättyä torstaina. Helsingin käräjäoikeuden mukaan tuomion laatiminen vie aikaa jutun laajuuden takia. Syytettyjä on kymmeniä.