Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Tuhansia mielenosoittajia pidätetty ja tuomittu Ranskassa mielivaltaisesti – lait sekä viranomaistoiminta ilmaisun- ja kokoontumisvapauden uhkana

Ranskassa ihmisten ilmaisun- ja kokoontumisvapauden uhkana ovat lait sekä viranomaistoiminta, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuore raportti. Raportin mukaan tuhansia mielenosoittajia on Ranskassa pidätetty ja tuomittu hatarin perustein vuosien 2018–2019 aikana.

– Tuhansia ihmisiä on rankaistu rauhanomaisista teoista, joita ei tulisi pitää rikoksina. Moni Amnestyn haastattelema ihminen on kertonut harkitsevansa mielenilmauksiin osallistumista tarkkaan, koska he pelkäävät sen seuraamuksia, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Anu Tuukkanen tiedotteessa.

Amnestyn mukaan kahden vuoden aikana yli 40 000 ihmistä on mielivaltaisesti pidätetty ja tuomittu. Joukossa on ollut esimerkiksi mielenosoittajia, toimittajia sekä ihmisoikeustarkkailijoita.

Ranskan laissa esimerkiksi "viranomaisten halventaminen" sekä "mielenosoitusten järjestäminen ilman ilmoitusvelvollisuuden noudattamista" ovat rikoksia, kertoo Amnesty. Järjestön mukaan lainsäädännöllä pyritään rajoittamaan ihmisten kokoontumis- ja ilmaisunvapautta.

Pidätyksen perusteeksi riittänyt suojalasien hallussapito

Mielenosoitukset kiellettiin Ranskassa viime keväänä koronaviruspandemian takia. Kokoontumisvapauden rajoittamisen lisäksi viranomaiset ovat Amnestyn mukaan myös käyttäneet kohtuutonta voimaa mielenosoittajia kohtaan.

Mielenosoittajia on pyritty hallitsemaan muun muassa ampumalla kumiluoteja ja käyttämällä kyynelkaasua heitä vastaan. Voimakeinojen seurauksena monet mielenosoittajat ovat Amnestyn raportin mukaan ruvenneet käyttämään kasvomaskeja, kypäriä sekä suojalaseja suojautuakseen viranomaisten voimatoimilta.

Vuoden 2019 huhtikuussa Ranskassa kiellettiin kasvojen peittäminen mielenosoituksissa vankeuden ja 15 000 euron sakon uhalla. Poliisi voi Amnestyn mukaan myös pidättää ihmisen tekemättömästä rikoksesta, johon hän voisi mahdollisesti syyllistyä tulevaisuudessa.

Pidätyksen syyksi on riittänyt järjestön mukaan esimerkiksi suojalasien tai kasvomaskin hallussapito.

– Lakien käyttäminen mielenosoittajia vastaan ei ehkä ole yhtä näkyvää kuin poliisin voimankäyttö, mutta molemmat ovat yhtä haitallisia. Ranskan viranomaisten täytyy muuttaa kaikki ne lait, jotka estävät rauhanomaiset kokoontumiset, Tuukkanen sanoo.

Yhteiskunnallista muutosta joukkovoimalla ajavien liikkeiden historia on Ranskassa vankka. Viime vuosina paljon huomiota saaneet niin sanottujen keltaliivien mielenosoitukset alkoivat vuonna 2018.