Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Omaishoitajat kokevat sekä fyysistä että psyykkistä haittakuormitusta – työnohjauksesta ja vertaistuesta olisi hyötyä

Omaishoitajat kokevat työssään sekä fyysistä että psyykkistä haittakuormitusta, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamasta Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan omaishoitajat hyötyisivät muun muassa ammatillisesta työnohjauksesta, lyhytterapiasta, vertaistuesta sekä säännöllisestä kehon hyvinvoinnin tukemisesta kuten kotifysioterapiakäynneistä.

Tuki- ja liikuntaelinvaivoista yleisimpiä omaishoitajilla ovat selkä- ja niskakivut. Vaivojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi omaishoitajalla tulisi tutkimuksen mukaan olla mahdollisuus säännölliseen liikunnan harrastamiseen sekä vuosittaisiin terveystarkastuksiin.

Myös tapaturmat ovat omaishoitajilla yleisiä. Ne voivat johtua esimerkiksi hoitajan väsymyksestä tai hoidettavan ymmärtämättömyyttään tai tunnekuohuissa aiheuttamista vammoista.

Henkisellä puolella omaishoitajat kokevat usein turvattomuuden tunnetta ja elämänhallinnan puutetta. Negatiiviset ajatukset ja yksinäisyys johtavat tutkimuksen mukaan henkisen kapasiteetin jatkuvaan ylikuormittumiseen.

Suomessa on arvioitu vuonna 2014 olevan 350 000 pääasiallista omaisten auttajaa, joista noin 60 000 tekee ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä.

Tutkimuksessa arvioitiin myös 65 vuotta täyttäneiden omaishoidettavien kustannuksia muissa palveluissa, jos omaishoidon tukea ei olisi myönnetty. Vuonna 2017 omaishoidossa olleiden noin 32 000 iäkkään hoidettavan arvioidut vaihtoehtoiset hoito- ja asumiskustannukset olisivat olleet noin 3,1 miljardia euroa.