Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa 111 uutta koronatartuntaa, hallitus tiukentaa jälleen maahantulorajoituksia

Suomessa on raportoitu 111 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL.

Uusia tartuntoja on kuluneiden 14 päivän aikana raportoitu 597 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Tautitapausten määrä on noussut nyt yli 10 000:een, tarkka lukema on 10 103.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä oli keskiviikkona Suomessa 344.

THL kertoi aiemmin tänään, että koronan ilmaantuvuus lisääntyy lähes kaikkialla Suomessa.

Ilmaantuvuus on suurinta Uudenmaan ja Keski-Suomen alueella. Ilmaantuvuus on 21,6 tautitapausta 100 000:ta asukasta kohden koko väestön tasolla.

Puola, Liettua ja San Marino lisättiin maahantulorajoitusten piiriin

Hallitus tiukentaa jälleen maahantulorajoituksia. Puola, Liettua ja San Marino lisättiin maahantulorajoitusten piiriin, sillä niissä koronatapausten määrä on noussut yli hallituksen määrittelemän raja-arvon.

Suomessa maahantulorajoitusten raja-arvona on 25 tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Euroopan tartuntatautiviraston maanantaisen tilaston mukaan Puolassa oli noin 35 ja Liettuassa noin 38 diagnosoitua uutta koronatapausta edellisten kahden viikon aikana 100 000:ta asukasta kohden.

Puolaa, Liettuaa ja San Marinoa koskevat rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaista alkaen. Sen jälkeen Schengen-alueen maista vain Latviasta ja Liechtensteinista voi tulla Suomeen ilman rajoituksia.

Päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on edelleen mahdollista. Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.

Näitä poikkeuksia lukuun ottamatta sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Hallitus esittää tartuntatautilain määräaikaisen pykälän voimassaolon jatkamista

Hallitus esittää ravitsemisliikkeiden koronarajoituksia koskevan tartuntatautilain määräaikaisen pykälän voimassaolon jatkamista ensi helmikuun loppuun asti.

Keväällä säädetty määräaikainen pykälä on tällä hetkellä voimassa lokakuun loppuun, mutta nyt sen voimassaoloa esitetään jatkettavaksi, jotta koronarajoitustoimia voidaan jatkaa.

Lailla säädettäisiin edelleen välttämättömistä rajoituksista, jotka koskevat ravitsemistoimintaa koronavirusepidemian aikana. Taustalla on hallituksen hybridistrategia, jonka tarkoitus on hillitä epidemiaa tehokkaasti mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista haittaavasti.

Ainakin 150 altistunut koronalle Itä-Karjalassa, Vaasan yliopisto siirtyy etäopetukseen

150–200 ihmistä on altistunut koronalle Itä-Karjalan kansanopistolla Savonlinnassa Punkaharjulla.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri testaa parhaillaan altistuneita pikatestillä, ja tuloksia on odotettavissa huomisen aikana. Opisto on ollut suljettuna eilisestä keskiviikosta lähtien.

Sulku tarkoittaa, että opiston alueelta ei voi poistua eikä koulunkäynti jatku. Oireiset ovat omissa huoneissaan, ja oireettomat voivat liikkua alueella maskia käyttäen.

Toistaiseksi tapaukseen liittyen on saatu yksi positiivinen koronatestitulos. Vielä ei ole tietoa, onko tartunta syntynyt opistolla vai tullut sinne muualta.

Vaasassa yliopisto siirtyy etäopetukseen ja sulkee kaikki lukusalit sekä rajoittaa liikkumista yliopistolla. Vaasan sairaanhoitopiiri tiedotti torstai-iltapäivään mennessä kahdeksasta koronatartunnasta ja useista altistuksista Vaasan yliopiston opiskelijoilla.

Kaupungin tartunnanjäljittäjät ovat olleet yhteydessä kaikkiin altistuneisiin ja asettavat heidät karanteeniin.

Yliopisto ei seuraavien kahden viikon aikana salli tapahtumien järjestämistä. Myös yliopiston ravintolat ovat kiinni. Henkilöstö voi työskennellä kampuksella annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tilannetta tarkastellaan uudelleen kahden viikon kuluttua, toteaa yliopiston rehtori Jari Kuusisto. Hän kertoo, että tartunnat on saatu opiskelijoiden vapaa-ajan tapahtumissa.

Uudellamaalla Sipoossa on tapahtunut mahdollinen joukkoaltistuminen koronavirukselle ravintola Sapori D'Italiassa, tiedotti Sipoon kunta torstaina.

Tiistaina 29. syyskuuta ravintolassa asioi henkilö, jolla todettiin myöhemmin koronatartunta. Henkilö asioi ravintolassa noin kello 11.00–11.40.

Kyseisenä aikana ravintolassa käyneitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan kahden viikon ajan mahdollisesta altistumisesta. Jos oireita ilmenee, koronatestiin tulee hakeutua välittömästi.